Opstaju samo veliki stočari

PANČEVO, 29. avgust 2017. (TV Pančevo) – Veliki problem stočara je to što su neorganizovani i neudruženi. Jedno od rešenja za koje se mnogi zalažu jeste udruživanje u zadruge uz omogućavanje boljih uslova za stočare. Samo tako može se oživeti selo, povećati broj grla, realizovati izvoz, smanjiti uvoz i poboljšati stanje u stočarstvu.

Stočarska proizvodnja već godinama stagnira u Srbiji, pa i opada. Statistički podaci opominju, broj grla stoke se smanjuje, nema izvoza sem u okolne zemlje, ima nekontrolisanog uvoza, stočari su neorganizovani, potrošnja mesa po stanovniku se smanjuje...

I pored izuzetno povoljnih prirodnih uslova stočarstvo je u krizi. U južnom Banatu sem nekoliko ozbiljnih farmi, stoke kao da nema u selima.

Stručnjaci ukazuju na neorganizovanost stočara.

U Austriji država ne radi ništa kada su u pitanju stočari. Ali, to je Austrija.

Udruženja poljoprivrednika nisu opravdala očekivanja, pa se mnogi pitaju gde je rešenje.

Problemi malih proizvođača su u tome što su mali proizvođači, pa na njih maltene niko ne gleda.

Kada se sve sagleda evidentno je da se stočarskoj proizvodnji mora posvetiti više pažnje, da se ona mora postaviti na zdrave noge, da se farmerima moraju omogućiti bolji uslovi privređivanja. Naravno, sve ovo ukoliko se želi da se stočarstvo vrati na nekadašnje grane, kada je Srbije bila veliki izvoznik, što bi i sada mogla da bude. Ukoliko bi se više radilo, a manje pričalo, što je činjeno u godinama koje su prošle.