Od baštenske garniture do mesnih prerađevina

PANČEVO, 14. maj 2017. (TV Pančevo) – Nedeljno jutro mnogi Pančevci proveli su na starom buvljaku, gde je bila velika gužva, budući da je i ponuda bila raznolika. Pored uobičajene robe, kao što su odeća, alati, kućni aparati, različite kućne potrepštine i sitnice, danas su se našle i veoma neobične stvari, i to po nimalo simboličnim cenama.

Prodavci na starom buvljaku svoje mesto zauzeli su još sinoć, kako bi na što boljem i vidljivijem mesti izložili svoju robu. Slaviša Šaćirović nekoliko godina prodaje drvene stolice i stolove za baštu, koje sam pravi. Prema njegovim rečima, prodaja ide dobro, a cena jedne garniture za četiri osobe je 11.000 dinara.

- Sam pravim. Imam kod kuće radionicu. To je ruski bor, ima poneki čvor, ali napravim da bude lepo. Za jednu stolicu potrebno je oko dva i po sata da se napravi. Treba drvo da prođe kroz dve-tri mašine i tek se onda sklapa. Nije baš jednostavno, ali kad se zna posao, onda lakše ide. Za jedan dan mogu da napravim oko 2-3 stolice, zato što sam radim. Kad imam radnika, ide brže. Ovo je lako za održavanje. Može i da kisne, drvo je ofarbano i izlakirano. Ne treba da se brine ako pokisne – rekao je Slaviša Šaćirović, prodavac.

Sunčano vreme pomoglo je da bude mnogo posetilaca, a prodavci kažu da je bilo i ozbiljnih kupaca. Zorica Matić je na svojoj tezgi imala bogatu ponudu, od kozmetike, i kućne hemije, do različitih vrsta slatkiša i suhomesnatih proizvoda.

- Imamo farbe, rukavice, maramice, kese, razne suhomesnate proizvode, keksiće, čokolade. Najviše ide sir, viršle, salame, kobasice, zdenka sir. Sirevi su od 550 do 600, viršle su 200, paštete 100, zdenka sir 100, kobasice 500 – rekla je Zorica Matić, prodavačica.

Oni koji su danas propustili ovu neobičnu ponudu, već naredne nedelje imaće priliku da se iznenade nekim novim stvarima koje će se naći na Bavaništanskom putu. A možda pokušaju i sami da prodaju nešto staro i nepotrebno što će nekome sigurno koristiti.