Nezvani gosti na njivama

PANČEVO, 29. jul 2017. (TV Pančevo) – Osim sa velikim vrućinama, povrtari se suočavaju i sa sve većom pojavom da im nezvani gosti skidaju useve sa njiva. Po mišljenju povrtara u pitanju su organizovane grupe kojima teško može da se stane na kraj.

Sa njiva gde povrtari gaje svoje useve, nezvani gosti odnose gotovo sve, od useva do sistema za navodnjavanje ili njegovih delova, kaže povrtar Kosta Trebješanin. Kako kaže više ne gledaju ni kolika je vrednost onoga što odnesu, tako da nestaju i stvari koje koštaju od 300 do 500 dinara.

- Sve ne gledaju više. Kada je nešto džaba, oni to posle prodaju. Čoveku su ukrali šećerac, 300 klipova. Tada je bio na veliko 6 dinara komad na Kvantašu. Mala li je zarada 3000 klipova po 6 dinara i eto lepe dnevnice, da ne kažem noćnice - kazao je Kosta Trebješanin povrtar.

Povrtari sumnjaju da su u pitanju organizovane grupe, koje prvo „ispitaju“ teren a zatim noću dolaze da pokupe useve. Nije pomoglo ni to što povrtari čuvaju svoje njive, kaže Trebješanin.

- To su tako organizovane grupe, kao da ih ima 10-oro. jedni stražare drugi kradu. Pokušali mso da čuvamo, ali nemože jedna osoba da bude na dve strane parcele. Dok vi pazite jednu stranu, oni kradu sa druge. Sisteme za navodnjavanje i njihove delove, nikada nije bilo kao ove godine - rekao je Kosta Trebješanin povrtar.

Povrtari odavno obaveštavaju policiju, koja dođe i sačini zapisnik. Kako bi se sačuvale njive, ataro u tom delu danju patroliraju i dva poljočuvara. Konstatuje se šteta, podnose se krivične prijave, i kada se sumnja na nekoga, ne može biti procesutiran bez konkretnih dokaza.