Nevreme nanelo veliku štetu voćnjacima u Banatskom Karlovcu

PANČEVO, 12. septembar 2017. (TV Pančevo) – Da priroda može sve potvrđeno je prošle subote u Banatskom Karlovcu. Naime, u delu sela nevreme i grad koji je padao naneli su ogromnu štetu voćnjaku porodice Radovanović.

Na 13 hektara površine jabuka koja nije bila pod zaštitnom mrežom, već na otvorenom, ubijena je gradom i tu je šteta stopostotna.

S druge strane na šest hektara od devet, koliko je pod jabukom, oluja je iščupala i polomila betonske stubove i ,,domino principom,, srušila zaštitnu mrežu, koja je pala preko značajnog broja polomljenih voćaka. Šteta se meri stotinama hiljada evra.

U takozvanom donjem zasadu grad je naneo takođe ogromnu štetu tako što su jabuke u tom zasadu pretrpele udare leda.

Posle ogromnog finansijskog i svakog drugog udara postavlja se kao logično pitanje šta će i kako će dalje raditi u ovom voćnjaku.

Evidentno je da će voćari iz ovog voćnjaka zabeležiti minus u poslovanju i da će im godina biti jedna od najgorih, tačnije najgora od kada je voćnjak podignut.

U voćnjaku porodice Radovanović gori scenario od ovog koji im se desio, nije bilo moguće zamisliti. Polomljene sadnice jabuka, pala zaštitna mreža, izlomljeni betonski stubovi i finansijski gubitak, sve su to problemi s kojima će se u narednom periodu sretati voćari koji su imali jedan od najlepših voćnjaka, ne samo u Banatu.