Plate u Petrohemiji zavisiće od poslovanja

PANČEVO, 02. februar 2010. (TV Pančevo) - Delegacija Petrohemije razgovarala je u Rusiji sa predstavnicima Gaspromnjefta i Ruske Petrohemije "Sibur", oko eventualnog korišćenja butana kao sirovine prilikom prerade u pančevačkoj kompaniji. Prema rečima direktora Saše Pavlova, ova godina trebalo bi da donese Petrohemiji nove investicije, stabilnost i realizaciju ekoloških projekata.

Prvi mesec nove 2010. godine u Petrohemiji je obeležila poseta Rusiji i ruskim partnerima.

Saša Pavlov, direktor Petrohemije, izjavio je za TV Pančevo, da je sa predstavnicima Gasproma i Petrohemije "Sibur" razgovarano o mogućnosti da Petrohemija počne da koristi alternativne sirovine, odnosno butan gas, pored sirovog benzina, u procesima proizvodnje. To bi prema rečima Pavlova donelo velike uštede u ovoj fabrici i obezbedilo dug i stabilan rad Petrohemije.

- Petrohemija je uštede, koje je mogla da ostvari u komercijalnom polju, i ostvarila. Jedine uštede, koje mogu da se ostvare i koje su neophodne, jer Petrohemija i dalje ne posluje pozitivno, jedino su ostvarive u tehnologiji. Imajući u vidu da ništa nije ulagano u modernizaciju fabričkih postrojenja, sigurno je da su potrebne i krupnije investicije da bi Petrohemija, kao samostalna, neintegrisana sa NIS-om i Rafinerijom, mogla da preživi na tržistu, kaže direktor Petrohemije.

Trenutno Petrohemija nabavlja sirov benzin od Lukoila i NIS-a. Rad ove fabrike je stabilan, tvrdi Pavlov, ali i dodaje da kapacitet obrade varira. Prema njegovim rečima za Petrohemiju su ključne investicije. Pavlov navodi da se razgovori na ovu temu uveliko vode sa Vladom Srbije.

- To je proces koji neće moći da traje dugo. Ukoliko uopšte i bude investicija. One su neophodnost, a vrlo su komplikovan proces. Mora da se uradi tehničko-tehnološka dokumenatcija, da se obezbede adekvatne dozvole, da se obezbede izvođači radova i da se uveze oprema da bi došli do instalacija takve opreme. Međutim, ukoliko mi budemo imali ekonomsku računicu sa tim ulaganjima, ni jedan period nije ni prekratak ni predugačak, imajući u vidu viziju razvoja Petrohemije, rekao je Pavlov.

Radovi na egalizacionom bazenu u Petrohemiji biće realizovani i ovoj godini, a jedan deo sredstava je i obezbedjen navodi Pavlov.

- Radovi se odvijaju po zadovoljavajućoj dinamici. Jedan deo oko rekonstrukcije rezervoara trebalo bi da bude završen u junu, a već prve aktivnosti oko pokrivanja na egalizacionom bazenu trebalo bi da budu gotove, po nekoj našoj projekciji ali i po instrukciji Ministra, već u martu ili aprilu, kaže Pavlov.

Plate za sada u Petrohemiji nemogu da budu uvećane. I pored velikih ušteda Petrohemija, prema rečima Saše Pavlova, i dalje posluje sa gubitkom. Da podsetimo, Petrohemija je jesenas obnovila proizvodnju. Dogovoren je reprogram duga sa NIS-om i Lukoilom, dok je krajem godine, uz otpremnine, ovu fabriku napustilo oko 600 radnika.

Komentari 

 
0 #1 03-02-2010 19:46
Veliko pitanje za Gospodina Direktora:
Plate ne mogu da se povecaju a da li su povecani bonusi za Direktore i to drasticno ??????????
Citiraj