Med poskupeo u odnosu na prošlu godinu

PANČEVO, 7. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Cena meda u odnosu na prošlu godinu malo je viša, ali nema daljeg rasta. Za kilogram meda u zavisnosti koji je upitanju treba odvojiti od 700 do 900 dinara. Ovakve cene posledica su vremenskih uslova koji su pratili cvetanje biljaka tokom cele godine. Što se kvaliteta tiče, pčelari tvrde da je ostao na zavidnom nivou.

Hladna zima i kišni maj uticali su na cvetanje bagrema, tako da je ove godine nešto manje bagremovog meda kod pčelara. Nakon hladnog i kišovitog proleća, došlo je leto sa velikim broj tropskih dana, koji su takođe uticali da se smanji količina polena, ali vremeski uslovi nisu uticali na kvalitet, ali su uticali na cenu, kaže Vojkan Milutinović pčelar. Zbog toga je cena meda u odnosu na prošlu godinui nešto viša. Za kilogram meda treba odvojiti od 700 do 900 dinara.

- Trenutno je cena meda u stagnaciji. Maloprodajna cena je nešto viša, ali nama problem predstavljaju medovi koji dolaze iz uvoza. na Svetskom sajmu meda u Turskoj, suncokretov med iz Kirgistana se nudio po 2,27 eura franko bilo gde u Evropi. To utiče da cena našeg meda pada - kaže Vojkan Milutinović, pčelar.

45. Svetski sajam meda „Apimondija“ održan je od 29. septembra do 4. oktobra u Istanbulu. Najviše izlagača bilo je iz istočne Evrope, Kine i tradicionalno Brazila i Argentine koje su dominantne u proizvodnji i konzumaciji meda, dok su iz zapadne Evrope došli da kupuju, kaže Vojkan Milutinović.

- Mi se sada borimo, ali što se tiče kvaliteta kotiramo se vrlo vidsoko. Ali njihov sistem pčelarstva u odnosu na nas je na zavidnom nivou. Tako da oni dolaze do većih prinosa. Kod njih se odavno razgraničilo ko se bavi pčelarstvom iz zanata, a ko je hobista. Kod njih je to uređeno - izjavio je Milutinović.

Kako bi se i u Srbiji popravila situacija počelo je da se radi na utvrđivanju standarda koji moraju da se ispunjavaju u proizvodnji, ali i distribuciji meda. Od 1. januara 2018. godine, oni koji ne budu zadovoljavali te standarde neće moći da prodaju ni da izlažu svoj med. Prema očekivanjima pčelara to će biti prvi korak kako bi se napravila razlika između proizvođača i onih koji se proizvodnjom meda bave iz hobija, zaključio je Milutinović.