"Kolski odbojnik, šta to beše" u Narodnom muzeju

PANČEVO, 13. maj 2017. (TV Pančevo) – U Narodnom muzeju Pančevo, otvorena je izložba pod nazivom „Kolski odbojnik, šta to beše“, autora Nikole Vlajića. Na izložbi su bile prikazane fotografije metalnih i kamenih odbojnika, koje su nekada krasile kuće poznatih Pančevaca.

Spomeničko blago Pančeva nalazi se u starom gradskom jezgru, ali ima ga i izvan njega. Kolski odbojnik, bio kameni ili metalni, nalazio se, na ulazu kolske kapije, ili na uglu zgrade, a njegov cilj je bio da građevinu zaštiti od eventualnog oštećenja - rekao je Nikola Vlajić, autor izložbe „Kolski odbojnici, šta to beše?“ .

- Odbojnici su deo spomenika kulture. To je građeviski arhitektonski element koji je u prošlosti bio zastupljen kod svake ozbiljnije veće kuće. U zadnjih 50-tak godina, oni se uništavaju i gube, pa mi je to bio motiv da ih putem fotografija sačuvam od zaborava. Pre par meseci sam krenuo da ih fotografišem, a urađena je i tehnička dokumentacija – rekao je Nikola Vlajić, autor izložbe „Kolski odbojnici, šta to beše?“.

Vlajić je istakao da su na odbojnici bili rađeni u različitim formama i oblicima, a najpopularniji su bili od kamena

- Radili su se u kamenu ili metalu, putem kovanja ili livenja. Kad je kamen u pitanju, koristilo se više vrsta. Uglavnom se koristio kamen koji je bio dostupan u neposrednoj okolini, sa Vršačkih planina ili je bio importovan iz nekog poznatog kamenoloma sa Balkana – pojasnio je Nikola Vlajić.

Izložba je otvorena u sklopu manifestacije “Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” i biće otvorena do 20. maja.