Kivi rađa i u banatskoj ravnici

PANČEVO, 3. novembar 2017. (TV Pančevo) - Pre četiri godine Živorad Todorovski iz Kačareva počeo je da gaji kivi u svom dvorištu. Ove godine proizveo je više od 200 kilograma ovog voća, a sav rod je podelio komšijama, kumovima i prijateljima, koji su s nevericom gledali u poklon.

Živorad Žika Todorovski iz Kačareva jedan je od retkih proizvođača kivija, koji potvrđuje da se kivi može uzgajati u našoj sredini, a ne samo u toplijim krajevima. Želja da pokaže da kivi može da raste i rađa u Kačarevu rodila se kada je hteo da se oslobodi raznih buba koje su mu napale grožđe.

Mnogi misle da oko kivija ima mnogo posla. Međutim, ralnost je drugačija. Posao nije težak i ne mora se mnogo raditi da bi svi bili zadovoljni.

Vrsta kivija koju Žika poseduje izdržava i niske temperature, pa čak i minus od nekoliko desetina stepeni ispod nule.

Žikin kivi ili kačarevački kivi ove godine završio je u kućama Žikinih prijatelja, kumova, komšija. Ostvaren je značajno veći rod nego lane, a da bi razrešio dileme kod onih koji ne veruju da kivi uspeva u Kačarevu Žika im je poklonio po gajbu kivija.

Poruka onima koji bi da gaje kivi posle ove priče je jasna. Valja uzeti dobru sortu i uspeh je zagarantovan.

Žika je inače posvećen gajenju raznog povrća i voća. U dvorištu ima smokve, ali i paradajz, krastavce dužine preko pola metra i mnogo toga još. Sve što radi, radi s voljom i mnogo entuzijazma, kao i s mnogo znanja. Zbog toga mu je dvorište uređeno, a kivi je ulepšao kutak gde leti sedi.