Kilogram borovnica 2500 dinara

PANČEVO, 10. jun 2017. (TV Pančevo) – Ponuda na pančevačkoj pijaci sve je bolja. Voća i povrća sve je više u ponudi jer je stigla i roba iz domaćih plastenika. To se odražava i na cene te robe. Tako se mladi luk iz domaćih plastenika može kupiti po 20, a rotkvice i zelena salata za 50 dinara. Što se tiče voća ove subote, na tezgama pored trešnja i jagoda, mogle su se naći i breskve, kajsije i lubenice, ali i borovnice.

I današnji pijačni dan u Pančevu protekao je kao i svaki drugi. Tezge su bile pune voća i povrća, a i kupci su bili zadovoljni cenama. Gordana Žuržulj je danas, po prvi put ove godine imala maline, a kako kaže, ljudi je dosta kupuju.

- Krenula je naša malina. 400 dinara je kilogram. Jagode imam još danas, polako prolaze. 170 je kilogram jagoda. One su pri kraju, više ih neću imati, sad nam dolaze maline i ribizle – rekla je Gordana Žuržulj, prodavačica.

Melina Živanić, prodaje različite vrste cveća. Prema njenim rečima prodaja ide dobro, jer je počela sezona sređivanja bašta. Na pitanje kako da izaberemo pravo cveće za baštu, Melina nam je rekla.

- Ima biljke za hladovinu, tu manje zalivanja ide a ima i za osunčanu stranu. Ne treba mnogo da se zaliva, pogotovo u žardinjerama. Svi mnogo zalivaju pa biljko hoce da strada. U bašti, kad pada kiša nema zalivanja. Prihranu, koju god da stavite, dobro pročitajte uputstvo, da ne bi izgorele – objašnjava ova prodavačica cveća.

Ove subote, na tezgama mogle se naći i borovnice, koje su se prodavale po ceni od 2500 dinara po kilogramu. Gotovo je sigurno da svaka domaćica zna za recept za domaći sok od borovnice, ali mi ćemo ga ipak navesti. Borovnice operite, zatim ih izgnječite, dodajte limuntusa, pa prelijte vodom. Smesu ostavite da prenoći, pa sutradan iscedite sok, dodajte šećer i skuvajte.