Grejanje skuplje za 10% u 2010?

PANČEVO, 25. decembar 2009. (TV Pančevo) - Posle 2 meseca razgovora i pregovora o ceni daljinskog grejanja i modelu obračuna, stiglo se do privremenog kompromisa. Od 1. januara grejanje će i dalje biti naplaćivano po starom modelu, ali za 10 odsto skuplje.
Od 1. januara 2010. građani bi trebalo da grejanje u Pančevu plaćaju za 10 odsto skuplje. To znači da će kvadratni metar, umesto 56, koštati oko 62 dinara. Obračun "po starom modelu" znači da će računi za grejanje i dalje stizati tokom cele godine, to jest u toku 12 meseci i da će se cena obračunavati po kvadratnom metru, a ne po utrošku energije u pojedinim podstanicama.
Zoran Jovanović, član Gradskog veća i koordinator Radne grupe koja je utvrđivala predlog odluke o grejanu, za TV Pančevo je izjavio da će Demokratska stranka prepustiti mesto predsednika Upravnog odbora JKP Grejanje, predstavniku građana.
- Gradonačelnica je ponudila a predstavnici građana prihvatili da ubuduće njihov čovek bude predsednik Upravnog odbora Grejanja. Kadar Demokratske stranke, koji je sada na tom mestu, podneće ostavku a onda ćemo dati podršku predstavniku korisnika daljinskog grejanja, kazao je Jovanović.
Odluku o tome ko će biti delegat potrošača doneće predstavnici građana i nekoliiko udruženja i nevladinih organizacija koje su do sada bile aktivne u pregovorima oko odluke o grejanju. Sastanak na kojem će biti doneta ova odluka biće održan u poendeljak, 28. decembr, u 17 sati i 30 minuta, u zgradi Gradske uprave. (nekada Skupština opštine).
- Zadovoljno smo predlogom Radne grupe i time što je prihvaćen veći deo naših primedbi, izjavio je Slavko Malidžan, koji je predstavljao građane u Radnoj grupi.
– Deo kompromisa je i da Radna grupa u kojoj su i predstavnici građana nastavi sa radom. Očekujem da će se raditi mnogo efikasnije i da ćemo novu odluku moći da predložimo već za dva meseca. Do tada treba da stgine i revizorski izveštaj o poslovanju "Grejanja". Očekujem da ćemo tada zajednički moći da utvrdimo i pravu cenu, naglasio je Jovanović.
Kako je ranije izaeštavala Televizija Pančeov, rukovodstvo iz JKP Grejanje nije odustajalo od predloga da cena grajnja poskupi za više od 40 odsto i da se obračun pravi na osnovu potrošnje u pojedinim podstanicama. Danas, direktor Zoran Ašanin, nije imao komentar na ovakav predlog Radne grupe. Prošle nedelje, u toku gostovanja u vestima TV Pančevo je rekao da manje poskupljenje od onog koje je predložilo Grejanje, ovo preduzeće vodi samo u još veći gubitak. Svakog meseca gubitak u toku ove zime je do sada bio po 17 miliona dinara.
Inače, o predlogu će prvo morati da se izjasni Gradsko veće a zatim i odbornici Skupštine grada.
U Gradskom veću, od 13 članova, tri su iz redova Nove Srbije, iz koje je i direktor Grejanja. Što se tiče odbornika, da bi odluka prošla, ukoliko Nova Srbija ne podrži ovakava predlog, biće potrebna podrška neke od opozicionih stranaka.