Finansiranje najboljih poslovnih ideja

PANČEVO, 22. februar 2017. (TV Pančevo) – Finalnim takmičenjem 10 mladih nezaposlenih lica i proglašenjem pobednika završen je projekat „Edukuj se, zaposli se“ koji su zajednički realizovali grad Pančevo i Regionalni centar „Banat“, uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Projekat je pružio mogućnost mladim nezaposlenim licima sa teritorije Pančeva i Kovina, da uz pomoć obuke i kontinuirane podrške razviju svoje poslovne ideje i spremno se otisnu u preduzetničke vode.

Kroz osnovnu obuku iz preduzetništva, prošlo je 30-tak mladih nezaposlenih lica. Od tog broja njih dvadesetoro imalo je priliku da kroz eliiminaciono takmičenje, koje je održano tokom decembra, pokažu zašto baš njihove ideje zaslužuju da budu realizovane. Njih 12 je nakon tog takmičenja prošlo naprednu obuku iz oblasti preduzetništva, uz pomoć eksperata i predstavnicima privrede iz različitih oblasti.

- Nakon prvog eliminacionog takmičenja njih 12 je prošlo u drugu fazu, fazu poslovnog planiranja, gde su sa mentorima radili na razvoju biznis plana koji je trebao da pokaže tržišnu isplativost i opravdanost ulaganja u njihovu poslovnu ideju – rekao je Branislav Milosav, Regionalni centar “Banat”.

Na finalnom takmičenju budući mladi preduzetnici su predstavuili svoje biznis planove, nakon čega je Stručna komisija odabrala ti najbolja, za koje je obezbeđena i finansijska podrška u iznosu od 240 hiljada dinara.

Imam ideju da otvorim Agenciju za organizaciju i dekoraciju svih vrsta proslava i venčanja. U sklopu agencije biće i salon venčanica. Ova obuka je meni bila od velikog značaja jer će mi pomoći u daljem poslovanju kako bi bila što uspešnija i konkurentnija na tržištu - izjavila je Emilija Nedeljkov koja je osvojila prvo mesto.

- Poslovna ideja mi je izgradnja plovila na elektro pogon. Puno mi je obuka pomogla. Naučili smo kako regrutovati ljude, voditi firmu, finansije... Svemu je obuka pomogla, izradi biznis plana, planiranju finasijske godine, nešto što se retko dobije kazao je Nebojša Nedeljković koji je osvojio drugo mesto.

- Želim da otvorim arhitektonski biro. Ja sam po struci strukovni inženjer arhitekture, a ideju sam dobio nakon usvalanja Zakona o ozakonjenju objekata, a ima veliki broj ljudi koji su vlasnici nezakonito izgrađenih objekata. U prethodnih 6 meseci dobio sam mnogo znanja iz oblasti preduzetništva, koje je važno pored znanja iz struke koje posedujem. samim tim je zaokružena priča da možemo da uđemo u preduzetničke tokove - rekao je Nikola Popović koji je osvojio treće mesto.

Aleksandar Farkaš, pomoćnik gradonačelnika, koji je bio i član Stručne komisije, kazao je da se nakon svih obuka, kod budućih mladih preduzetnika vidi napredak, i da su svoje ideje mnogo bolje prezentovali.

- U tom smislu mogu da Vam čestitam. Meni je žao što ne kogu svi da budu nagrađeni novčanim iznosom, ali mogu da kažem da ste sigurno nagrađeni znanjima i tehnikama koje će koristiti u daljhem poslovanju i životu. Veliko mi je zadovoljstvo što sam sa vama i što sam mogao da vidim koliki je napredak - objasnio je Aleksandar Farkaš pomoćnik gradonačelnika.

Bilo je moguće podeliti samo tri nagrade, i samo su nijanse odlučivale o tome ko će dobiti finasijsku podršku. Onima koji nisu sada dobili srestva ostaje mogućnost da učestvuju na gradskom konkursu za dodelu sredstva za saomozapošljavanje, ali i kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Projekat „Edukuj se, zaposli se“realizovan je uz podršku Mistarstva za omladinu i sport, i trebalo bi da doprinese rešavanju problema nezaposlenosti mladih.