Bukovače i ren za subotnji ručak

PANČEVO, 13. januar 2018. (TV Pančevo) – Ponuda na Zelenoj pijaci i ove subote je dobra. Međutim, nije bilo puno kupaca, a možda je razlog hladan vetra koji od jutros duva. Naša ekipa pokušala je da vam za subotnji ručak predloži nešto ukusno, zdravo i lekovito, a sve to možete kupiti na pančevačkoj pijaci po pristupačnim cenama.

Svakog dana borimo se sa virusima koji izazivaju infekcije respiratornih puteva. Jedan od načina da pokušamo da ih izbegnemo i možemo ga kupiti na zelenoj pijaci. Ren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to naročito važi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osećaju umor. Specifičan ljut miris i ukus potiče od sastojka singrina, a ren sadrži i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, smolu, skrob i saharide. Zbog svih ovih sastojaka poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume. Može se kupiti već pripremljen u teglicama ali je najbolji u korenu koji sami priremate.

- Zasadili smo jedno parče rena i proizvodimo. Jako je zdrav svakog dana pojedete malo i uverićete se da otvara sinuse. Prodaje se već napravljen u teglicama po 250 dinara ili sami rendate i dodajete sastojke. Ren kupljen u teglicama može da stoji više od mesec dana - kaže Stojan Ančić prodavac na Zelenoj pijaci.

Posle bogate trpeze tokom praznika koja je obilovala sa dosta mesa, masnih salata i puno masnoća, našem organizmu je potrebna laganija hrana. Na pijaci se pojavio novi proizvođač bukovače.

- Po meni, ne zato što je moja, ali je zdravija jer nema nikakvog prskanja, zdravija je i meni ukusnija. Može da se priprema, kao gulaš, pohovana. One su sve kvalitetne ali ova je još mlada pa je ukusnija - kaže Dejan Đekić prodavac.

Uz bukovače bilo da su dinstane, pečene na žaru ili pohovane, može lepo da se kombinuje i salata od rena. Eto predloga za subotnji ručak koji osim što je lagan i veoma zdrav.