Ekonomija

 

Suša pogodila i stočare

PANČEVO, 15. avgust 2017. (TV Pančevo) – Na farmi Aurela Malajmarea u Banatskom Novom Selu, kao i na ostalim farmama vide se posledice suše. Krave proizvode značajno manje mleka, do silaže paori sve teže dolaze, stočna hrana raste, a otkupna cena mleka se ne povećava. Sve su to problemi stočara, koji će teško završiti ovu poslovnu godinu.

 

Poljoprivrednici na mukama

PANČEVO, 14. avgust 2017. (TV Pančevo) - Suša će uzeti ne mali danak poljoprivrednicima. Štete od suše osećaju paori u južnom Banatu i čitavoj Srbiji svakodnevno, kako u ratarstvu, tako i u povrtarstvu, voćarstvu i ostalim granama agrara. Više nema sumnje da će rod ratarskih kultura biti prepolovljen, a najviše štete od suše imaće zamljoradnici proizvođači kukuruza i soje.

   

Žetva počela, prinosi mali

PANČEVO, 13. avgust 2017. (TV Pančevo) – Skromno počinje, ali počinje žetva suncokreta u južnom Banatu. Kombajni i traktori su u njivama, a paori se čude malim prinosima, trenutno suncokreta, a uskoro i ostalih ratarskih kultura.

   

Rekordan rod kruške

PANČEVO, 11. avgust 2017. (TV Pančevo) – Ilija Nestorovski iz Kačareva poseduje voćnjak u kome gaji krušku i kajsiju. Vrhunski kvalitet voća karakterišu voće iz Ilijinog voćnjaka u kome ima posla za čitavu porodicu. Ove godine zbog znanja i navodnjavanja ostvaren je rekordan rod kruške i kajsije.

   

Razvitak sistema za navodnjavanje neophodan

PANČEVO, 8. avgust 2017. (TV Pančevo) - Da bi prinosi u ratarskoj, povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji bili bolji, neophodno je razviti sisteme za navodnjavanje i praktikovati ovu agrotehničku meru. Međutim, da bi se to i ostvarilo neophodno je sprovesti niz drugih aktivnosti, poput melioracije, brige o kanalskoj mreži i izgradnji sistema. Ali, to je obiman posao, o kome se više priča, nego što se radi na njegovoj realizaciji. Zbog toga su površine u pančevačkom i južnobanatskom ataru pod zalivnim sistemima minorne.

   

Poljoprivrednici očekuju pomoć države

PANČEVO, 7. avgust 2017. (TV Pančevo) – Predstavnici Banatske asocijacije poljoprivrednika smatraju da država treba da im pomnogne u ovom teškom trenutku za njih, jer im je suša značajno umanjila rod ratarskih kultura. Takođe, predstavnici Banatske asocijacije poljoprivrednika ukazuju da u gradskom budžetu treba da je više sredstava za agrar.