Ekonomija

 

Kukuruza upola manje

PANČEVO, 7. septembar 2017. (TV Pančevo) - Poljoprivredna godina koja je u toku biće zapamćena po niskim prinosima, velikoj suši i gubicima poljoprivrednika. Ova sezona ne donosi ništa dobro ratarima, koji su zabrinuti zbog problema s kojima se sreću.

 

Paori: Zarade nema, samo minus

PANČEVO, 5. septembar 2017. (TV Pančevo) – Ovu poslovnu godinu poljoprivrednici će teško pozitivno završiti. Zbog velike suše, smanjenja prinosa i niskih cena ratarskih kultura, zemljoradnici će biti zadovoljni ako na kraju godine, kada podvuku crtu, budu poslovali bez dobitka, ali i bez gubitka.

   

Opstaju samo veliki stočari

PANČEVO, 29. avgust 2017. (TV Pančevo) – Veliki problem stočara je to što su neorganizovani i neudruženi. Jedno od rešenja za koje se mnogi zalažu jeste udruživanje u zadruge uz omogućavanje boljih uslova za stočare. Samo tako može se oživeti selo, povećati broj grla, realizovati izvoz, smanjiti uvoz i poboljšati stanje u stočarstvu.

   

Loš suncokret, ali i kukuruz

PANČEVO, 28. avgust 2017. (TV Pančevo) – Zomljoradnici vide ovu godinu kao problematičnu, opšti je zaključak. Razlozi za to leže u velikoj suši koja je zadesila južni Banat, pa su prinosi suncokreta smanjeni, a još više biće smanjeni prinosi kukuruza, pa će i prihod paora biti takav da će se teško pozitivno poslovati.

   

Problemi udruženja poljoprivrednika

PANČEVO, 27. avgust 2017. (TV Pančevo) – Svojevremeno formiranje udruženja poljoprivrednika najavljivalo je bolje dane agrara. Međutim, udruženja nisu opravdala očekivanja članova i često se bave tercijalnim stvarima, a ne suštinskim problemima. Udruživanja u zadruge, čini se, pravi je način organizovanja paora ili valja menjati sadržaje aktivnosti udruženja, sve češće se čuje.

   

Paprika dobrog kvaliteta, pravo vreme za ajvar

PANČEVO, 26. avgust 2017. (TV Pančevo) – Prvi pokazatelj da se približava jesen je sve veća ponuda paprike na Zelenoj pijaci. Sugrađani su ove subote mogli da kupe zelenu ili crvenu šilju, baburu, somborku, kao i takozvano „slonovo uvo“ od koje se pravi ajvar. Paprika je dobrog kvaliteta, tako da ako planirate da pravite domaći ajvar nećete pogrešiti ako je kupite sada.