Ekonomija

 

Uz pomoć Ministarstva bolji rezultati

PANČEVO, 8. novembar 2017. (TV Pančevo) – Neki poljoprivrednici imaju predloge kako popraviti stanje u agraru, neki su bez ideje, a neki rade po inerciji. Međutim, svi su saglasni da bi uz pomoć Ministarstva ostvarili još bolje rezultate.

 

Dobit NIS-a u devet meseci povećana za 2,6 puta

PANČEVO, 6. novembar 2017. (TV Pančevo) NIS grupa objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2017. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Neto dobit NIS-a u izveštajnom periodu porasla je za 2,6 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 20,1 milijardu dinara. Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 34,3 milijarde dinara, što je za 53 odsto više nego u devet meseci prošle godine. Nastavljen je i trend rasta obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda koje su u devet meseci 2017. godine iznosile 126 milijardi dinara, što je rast od 7 odsto u poređenju sa istim periodom 2016. Efekat mera za povećanje operativne efikasnosti na pokazatelj EBITDA iznosio je 5,1 milijardu dinara.

   

Kivi rađa i u banatskoj ravnici

PANČEVO, 3. novembar 2017. (TV Pančevo) - Pre četiri godine Živorad Todorovski iz Kačareva počeo je da gaji kivi u svom dvorištu. Ove godine proizveo je više od 200 kilograma ovog voća, a sav rod je podelio komšijama, kumovima i prijateljima, koji su s nevericom gledali u poklon.

   

Isplati se kupus

PANČEVO, 31. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Povrtari Glogonja su ove godine zadovoljni cenom kupusa, tako da će se ovaj posao isplatiti. Međutim, isplativost u povrtarstvu se gleda na petogodišnjem nivou. Očekuje da će u narednom periodu biti više onih koji će se baviti povrtarstvom, jer se od povrtarstva zarađuje.

   

Organska proizvodnja – šansa za zapošljavanje

PANČEVO, 28. oktobar 2017. (TV Pančevo) – O organskoj proizvodnji se više priča, nego što se radi na njenom razvoju. Činjenica je da bi se na svakih 100.000 hektara moglo zaposliti 200.000 radnika ukazuje da valja razvijati ovu granu agrara.

   

Štale sve praznije

PANČEVO, 23. oktobar 2017. (TV Pančevo) - Stočarstvo južnog Banata i Srbije je već godinama u krizi. Nikako da krene napred i pored brojnih obećanja da ovoj ovlasti agrara dolaze bolji dani. Stočari ističu da se posao ne isplati, a sve je manje onih koji misle da se stoka na selu može vratiti u štale, obore, torove.