Ekonomija

 

Stopa nezaposlenosti 16

BEOGRAD, 04. januar 2010. (FoNet) - Na kraju decembra 2009. godine, registrovano je 730.372 lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljvanje (NSZ).

Nezaposlenost je u odnosu na prethodni mesec povećana za 0,97 odsto ili za 7.022 lica,

 

Do penzije - još 6 meseci duže

Starosna granica za odlazak u penziju od 1. januara pomerena je za šest meseci, pa će žene moći da se penzionišu sa 59, a muškarci sa 64 godine. Uslov za penzionisanje na osnovu te starosne granice je

   

Formiran Savet za socijalna pitanja

Pančevačka vlast i sindikat dogovorili su se krajem prošle godine da zajednički deluju kako bi se sprečilo dalje propadanje socijalnog statusa radnika u Pančevu. Plod tog dogovora je i formiranje saveta za socijalno-ekonomska pitanja koji će raditi na uspostavljanju socijalnog dijaloga.

   

Racionalizacija u prosveti

BEOGRAD, 03.januar 2010. (Tanjug) - U pripremi je socijalni program za višak zaposlenih u prosveti. Odlazak zaposlenih je na dobrovoljnoj osnovi, kaže ministar Obradović.

   

Cene stabilnije u 2010. godini

BEOGRAD, 03. januar 2010. (Fonet) - Izuzev električne energije, nema razloga za poskupljenje nijednog proizvoda ili usluga, ocenio ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i dodao da Srbiju u 2010. godini očekuju još stabilnije cene nego u prethodnoj godini i pad inflacije.

   

NIS-u dostavljena knjiga akcionara

BEOGRAD, 31. decembar 2009. (B92) - Ministarstvo ekonomije predalo je spisak akcionara NIS-u od oko 24.000 zaposlenih i bivših zaposlenih, čime je ispunjena poslednja obaveza prema toj kompaniji.