Ekonomija

 

Paori: Zarade nema, samo minus

PANČEVO, 5. septembar 2017. (TV Pančevo) – Ovu poslovnu godinu poljoprivrednici će teško pozitivno završiti. Zbog velike suše, smanjenja prinosa i niskih cena ratarskih kultura, zemljoradnici će biti zadovoljni ako na kraju godine, kada podvuku crtu, budu poslovali bez dobitka, ali i bez gubitka.

 

Opstaju samo veliki stočari

PANČEVO, 29. avgust 2017. (TV Pančevo) – Veliki problem stočara je to što su neorganizovani i neudruženi. Jedno od rešenja za koje se mnogi zalažu jeste udruživanje u zadruge uz omogućavanje boljih uslova za stočare. Samo tako može se oživeti selo, povećati broj grla, realizovati izvoz, smanjiti uvoz i poboljšati stanje u stočarstvu.

   

Loš suncokret, ali i kukuruz

PANČEVO, 28. avgust 2017. (TV Pančevo) – Zomljoradnici vide ovu godinu kao problematičnu, opšti je zaključak. Razlozi za to leže u velikoj suši koja je zadesila južni Banat, pa su prinosi suncokreta smanjeni, a još više biće smanjeni prinosi kukuruza, pa će i prihod paora biti takav da će se teško pozitivno poslovati.

   

Problemi udruženja poljoprivrednika

PANČEVO, 27. avgust 2017. (TV Pančevo) – Svojevremeno formiranje udruženja poljoprivrednika najavljivalo je bolje dane agrara. Međutim, udruženja nisu opravdala očekivanja članova i često se bave tercijalnim stvarima, a ne suštinskim problemima. Udruživanja u zadruge, čini se, pravi je način organizovanja paora ili valja menjati sadržaje aktivnosti udruženja, sve češće se čuje.

   

Paprika dobrog kvaliteta, pravo vreme za ajvar

PANČEVO, 26. avgust 2017. (TV Pančevo) – Prvi pokazatelj da se približava jesen je sve veća ponuda paprike na Zelenoj pijaci. Sugrađani su ove subote mogli da kupe zelenu ili crvenu šilju, baburu, somborku, kao i takozvano „slonovo uvo“ od koje se pravi ajvar. Paprika je dobrog kvaliteta, tako da ako planirate da pravite domaći ajvar nećete pogrešiti ako je kupite sada.

   

Brojniji vinari od vinogradara

PANČEVO, 25. avgust 2017. (TV Pančevo) – Vinogradarstvo se u pančevačkom ataru nalazi u veoma dobrom stanju. Bez obzira što u Pančevu ima više vinara od vinogradara niču i novi vinogradi, a vinogradari su posvećeni poslu. U vinogradima je za sada dobro stanje, a uskoro će početi i berba grožđa i pravljenje vina.