Ekonomija

 

Pod zaštitnom mrežom rod kruške manji

PANČEVO, 11. decembar 2017. (TV Pančevo) - Zaštitne mreže dobro dođu voćnjacima, jer čuvaju voće od nevremena i drugih nepogodnosti. Mada su protivgradne mreže relativno skupe, isplate se. U voćnjacima kruške pojavila se nova teorija italijanskih stručnjaka da u voćnjaku kruške ne treba podizati mrežu. Ova teorija je našla podršku kod jednog broja naših voćara.

 

Stoka u Brestovcu u tragovima

PANČEVO, 8. decembar 2017. (TV Pančevo) – Banatski Brestovac je poput ostali sela, mesto gde se iz godine u godinu broj grla stoke smanjuje. Trenutno u selu ima samo 50 krava i po nekoliko desetina grla svinja i ostale stoke.

   

Veliki stočari opstaju na tržištu

PANČEVO, 4. decembar 2017. (TV Pančevo) – Veliki farmeri će opstati na govedarskom nebu, dok će se mali proizvođači sretati s brojnim problemima, ukoliko im se ne posveti više pažnje. Bez malih proizvođača, koji u svetu nose tri četvrtine poljoprivredne proizvodnje, nema ni proizvodnje u agraru, poručuju stručnjaci.

   

Posvećenost ratarstvu daje rezultate

PANČEVO, 29. novembar 2017. (TV Pančevo) – Za sve koji se maksimalno posvete poslu u ratarstvu, a obrađuju veće površine zemlje, dobro je, poručuje Sava Lazarov, poljoprivrednik iz Omoljice koji obrađuje 300 hektara. Oni koji hoće da rade u agraru, valja da odmah počnu. Sava ima moderan mašinski park, a država mu je pomogla da do njega dođe.

   

Kruška na dva lanca

PANČEVO, 27. novembar 2017. (TV Pančevo) – Sve je više voćnjaka u okolini Pančeva. Sade se jabuke, kruške, šljive, breskve i jagodičasto voće. Srđan Stevanović je agronom, ali posebnu ljubav gaji prema voćarskoj proizvodnji. Zato podiže voćnjak kruške na dva lanca, s nadom da kruška ima perspektivu na ovom prostoru.

   

Hoće li mladi na njivu?

PANČEVO, 24. novembar 2017. (TV Pančevo) – Jedno od aktuelnih pitanja u agraru je hoće li mladi da rade. Odgovora ima različitih. Mladih ima u agraru, ali je dostina njih "alergično" na posao u ratarstvu, a posebno u stočarstvu. Oni koji rade zadovoljni su poslom koji obavljaju.