Ekonomija

 

Domaći bob na Zelenoj pijaci

PANČEVO, 29. april 2017. (TV Pančevo) – Pored uobičajenih poljoporvrednih proizvoda na pančevačkoj Zelenoj pijaci mogao se kupiti bob, jedna od najranije kultivisanih i gajenih biljaka. U ishrani su plodove ove biljke koristili još u staroj Grčkoj i Rimu. Bob je namirnica bogata proteinima i vlaknima, mineralima i vitaminima koji su korisni za zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali danas malo zapostavljena u ishrani.

 

Izgažena pšenica u ataru Vojlovice

PANČEVO, 27. april 2017. (TV Pančevo) – Poljoprivrednike Vojlovice ovih dana dočekalo je neprijatno iznenađenje. Štetu pšenici i detelini izazvali su nepoznati pojedinci ili grupe, koji su automobilima prelazili preko pšenice. Trenutna šteta je evidentna, ali bi mogla biti veća ukoliko se postupci ove vrste nastave.

   

Novi konkursi i kreditne linije za pravna lica i preduzetnike

PANČEVO, 27. april 2017. (TV Pančevo) – Predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine predstavili su nove konkurse i kreditne linije za pravna lica i preduzetnike, kao i za registrovana poljoprivredna gazdinstva i lokalne samouprave. U maloj sali Gradske uprave predavanje je organizovao Grad Pančevo uz podršku Regionalne komore Pančevo za Južnobanatski okrug.

   

Udruživanje poljoprivrednika uz podršku Ministarstva

 

PANČEVO, 19. april 2017. (TV Pančevo) – Mali poljoprivrednici moraće da počnu da se udružuju ukoliko žele da opstanu na tržištu. Udruživanje na ekonomskim principima podržavaju Ministarstvo poljoprivrede i pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, a prednosti udruživanja su mnogobrojne i kreću se od nižih troškova proizvodnje do sigurnijeg plasmana robe.

   

Radojević o agrarnom budžetu i uzurpatorima

PANČEVO, 16. april 2017. (TV Pančevo) – Pokrajinski sekretar Vuk Radojević ocenio je da bi poljoprivrednici trebalo da što više koriste sredstva iz agrarnog fonda čime bi se značajno unapredio sam položaj poljoprivrednika i gazdinstava. Takođe Radojević se osvrnuo i na borbu države protiv uzurpatora poljoprivredne zemlje ocenivši da je značajan iskorak napravljen po ovom pitanju u poslednjih godinu dana.

   

Inovacijama do boljeg roda u voćnjaku

PANČEVO, 17. april 2017. (TV Pančevo) – Porodici Nestorovski iz Kačareva primarno zanimanje je proizvodnja voća. Sa dve hiljade stabala kruške i dve stotine stabala kajsije poseduje jedan od najvećih voćnjaka u Kačarevu. Kako bi poboljšali proizvodnju napravili su nekoliko inovacija na mašinama sa kojima rade u voćnjaku.