Velika zainteresovanost za biološku sekciju

PANČEVO, 22. decembar 2016. (TV Pančevo) – Profesorka biologije Jasna Jovanov od septembra ove godine radi u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Opovu. Od tada broj učenika koji je na sekciji iz ovog predmeta je u porastu. Stotinak đaka, koliko ima na slobodnim aktivnostima iz ovog predmeta, pravi ukrase od recikliranog materijala.

Sekcija iz biologije održava se dva do tri puta nedeljno, a stotinak đaka koliko ih ima na dodatnim aktivnostima , ne izostaje sa časova, kaže Jasna Jovanov, profesorka biologije. Ona kaže da se učenici rado odazivaju pozivu kada nešto treba da se uradi i donose materijal od kuće, ukoliko ga nema u školi.

- Bavimo se raznim aktivnostimač. Od početka školske godine smo pravili od plastelina biljnu i životinjsku ćeliju, sa šestacima smo pravili životinju, odnosno amebu tepljare, bičare od plastelina, zbirku semena, ukrase od reciklirane hartije, plastike. Imali smo i aktivnosti odlaska u prirodu, posetili smo i obližnji park – rekla je Jasna Jovanov, profesorka biologije.

U pripremi je i sajam nauke koji će se održati u školi.

- Na kojem će učenici od prvog do osmog razreda videti neke eksperimente kada je u pitanju biologija i hemija. Učenici su bili na sajmu nauke u Beogradu, pa smo nastavnica hemije i ja odlučile da napravimo naš mali sajam nauke. Sajam je ujedno i poziv učenicima da se priključe našim sekcijama.

Jasna je istakla da ovaj način rada dodatno stimuliše đaka da uče i postižu dobre rezultate.

- Oni kroz rad primenjuju ono što smo naučili na času. Mi smo, recimo, naučili kako izgleda ameba, kako živi i kako se hrani i onda su učenici pravili životinje od plastelina i naučili kako ta ameba izgleda.

Učenici pohađaju biološku sekciju, jer vole prirodu. Oni ističu da nije potrebno uništavati drveće da bi bi nam kuća bila ukrašena i lepa.

Ovogodišnji motiv novogodišnjih praznika bio je iskoristi, napravi ukras .Jasna Jovanov naglašava da je cilj bio da se podigne svest o reciklaži kao i da se svi materijali iskoriste na pametan način.