Novo lice Ponjavice

PANČEVO, 14. mart 2017. (TV Pančevo) – Grad Pančevo i Javno komunalno preduzeće Zelenilo obezbedili su 15 miliona dinara za park prirode Ponjavica. Gradsko “Zelenilo” već je na terenu, pa su radovi na sređivanju Brestovačke plaže uveliko u toku.

Brestovačka plaža na Ponjavici posećena je preko celog leta. Opremljena je pratećim rekivzitima za aktivnosti na vodi kao što su tobgani i kanui, a moguće je igrati odbojku i mali fudbal. Oni najmlađi na raspolaganju imaju i igralište. Zahvaljujući Gradu Pančevu i JKP Zelenilo ova plaža će predstojeće leto dočekati još sređenija i lepša.

Na Brestovačkoj plaži u toku su prvi radovi u okviru godišnjeg plana koji su usvojili i odbornici pančevačkog parlamenta. Ponjavica predstavlja ozbiljan eko sistem od velikog značaja za našu sredinu i izdvojena sredstva su neophodna za početak upravljanja ovim zaštićenim prirodnim dobrom.

Pet miliona dinara biće potrošeno za sprovođenje aktivnih i interventnih mera na zaštiti staništa i vrsta. Za pribavljanje opreme za funkcionisanje terenske službe planom je opredeljeno 2,5 miliona dinara dok će terenska obuka, edukacija i angažovanje čuvarske službe koštati 2 miliona dinara. Po million dinara opredeljeno je za izgradnju drvenih osmatračnica i podizanje šumskih zaštitnih pojaseva oko Ponjavice. U narednom peridu u planu je da se formira čuvarska služba i da se u Omoljici uredi priobalje.