Tribina SNS-a o značaju reciklaže

PANČEVO, 11. novembar 2016. (TV Pančevo) – U Mesnoj zajednici Strelište, Gradski odbor Srpske napredne stranke održao je tribinu na temu reciklaže i upravljanja otpada pod nazivom „Vašu ambalažu u reciklažu“. Slične tribine već su do sada održane u mesnim zajednicama Tesla i Kotež.

O značaju reciklaže i upravljanja otpadom na tribini su govorile Jovanka Dakić, rukovodilac sektora za upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine JKP „Higijena“ Pančevo i Tijana Čupić, predsednica skupštine stanara u jednoj zgradi na Kotežu. Tribina je edukativnog karaktera, istakao je Boško Opačić predsednik Saveta za zaštitu životne sredine Gradskog odbora SNS-a.

- Ovo je tribina koja pokazuje način na koji ljudi mogu da se organizuju oko recikliranja i to na vrlo lak i jednostavan način. Mislim da je jako bitno da građani u što većoj meri saznaju što više informacija o tome i da im te informacije budu dostupne. Iz tog razloga, mi ovakve tribine organizujemo po svim mesnim zajednicama gde imamo visoke zgrade – rekao je Opačić.

Prezentacija se sastoji iz tri dela, osmišljena je da bude zanimljiva i edukativna, a cilj je da se razjasne pojmovi kao što su reciklaža i ambalaža i da se građanima približi šta treba da rade, kazala je Jovanka Dakić.

- Već sam naslov asocira na poziv građanima da odvajaju ambalažni otpad iz komunalnog otpada u svom domaćinstvu jednim pokretom ruke u posebnu kesu ili posudu u zgradama. Iz više stanova mogu da prebace odvojene ambalažne otpadne materijale u zbirnu posudu, vreću ili kutije u svojoj zgradi. Taj materijal ne završava na deponiji, čuvaju se resursi i energija za proizvodnju novih. Stanari imaju priliku da dobiju simboličnu novčanu nadoknadu kojom mogu nešto da urade u svom ulazu - navela je Jovanka Dakić.

Primer dobre prakse su stanari jedne zgrade sa Koteža koji godinu dana aktivno učestvuju u recikliranju materijala, a navode da sa „Higijenom“ imaju odličnu saradnju.

- Mi skupljamo reciklažni materijal. Poenta je da odvojimo malo svog vremena, da sav reciklažni materijal koji se inače koristi za reciklažu poput papira, kartona, pvc-a, limenki – očiste se i skladište u zgradi u prostor koji je za to namenjen. Jednom mesečno pozovemo Higijenu, oni pokupe sav taj reciklažni materijal i mi na licu mesta dobijamo novac za to – pojasnila je Tijana Čupić.

Tijana Čupić apelovala je na sve građane Pančeva da se uključe u ovakav sistem reciklaže, jer je višestruko koristan, kako kaže, za ceo grad, zbog sklanjanja materijala koji ima dugačak period raspadanja, a uz to se dobijaju i odgovarajuća sredstva. Tribine će biti nastavljene i narednih nedelja u mesnim zajednicama Gornji Grad i Centar.