Smanjenjem plastičnih kesa za čistiju životnu sredinu

PANČEVO, 13. april 2018. (TV Pančevo) –Kompanija Delez Srbija počeće sledeće nedelje da naplaćuje plastične kese u jednom od svojih prodajnih formata. Naplata plastičnih kesa počeće od 16. aprila po ceni od dva dinara. Cilj naplate jeste da se smanji upotreba plastičnih kesa koje zagađuju životnu sredinu.

S obzirom na to da potrošači u Srbiji najviše koriste plastične kese koje se teško recikliraju, one završavaju na deponijama i predstavljaju veliki problem za životnu sredinu, jer se praktično ne razgrađuju. Naši sugrađani iako svakodnevno koriste plastične vreće vrlo rado bi ih zamenili za papirne.

Marijana Romčev Radovanov, iz sekretarijata za zaštitu životne sredine kaže da se u Srbiji godišnje potroši oko 300 plastičnih kesa po stanovniku, što bi u narednom periodu trebalo da se smanji.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da bi voleo da se upotreba plastičnih kesa smanji što pre, budući da su pet ambalaže i plastične kese "deo modernog otpada koji toliko zagađuje planetu da su štete gotovo nemerljive u pojedinim oblastima".