Otrovne flašice i kod nas

PANČEVO, 15. februar 2010. (TV Pančevo ) - Gotovo svakoga dana otkrivaju se nove otrovne supstance koje mogu da ugroze naše zdravlje. Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta za zdravlje hemikalija, bisfenol A je visoko toksična materija. Ova supstanca se koristi za proizvodnju čvrste plastike a nalazi se i u flašicama za bebe, koje se prodaju i na našem tržištu.

Prema istraživanjima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, hemikalija bisfenol A (BPA) može ozbiljno da ugrozi reproduktivno zdravlje dece, ali i njihov neurološki i imuni sistem. Problem nastaje kada se flašica za bebe zagreva, jer se tada otrovne materije ispuštaju u tečnost.

Zbog toga su proizvođači poput "Aventa", "Dizni frst jirs", "Greber-a", "Dr Braun-a", "Plejteks-a" i "Ivenflou" prestali da prodaju svoje proizvode u Americi. Međutim, flašice za bebe ovih proizvođača mogu se naći u slobodnoj prodaji u našim apotekama.

Niko od nadležnih u pančevačkim apotekama, bilo državnim ili privatnim, nije želeo da daje izjave za Televiziju Pančevo uz napomenu da nemaju nikakve zvanične informacije o ovoj temi.

Kako smo saznali u jednoj od apoteka, u telefonskom razgovoru, flašice koje su proizvedene pre 2009. godine sadrže u sebi supstancu bisfenol A. Kako nam je napomenuto u apoteci, problem je u tome što, iako postoji deklaracija, na samim flašicama ne postoji datum proizvodnje.

Da biste proverili da li je flašica štetna ili ne, okrenite je naopako i proverite koja se oznaka nalazi u trouglu. One koje sadrže BPA imaju oznaku za recikliranje ili oznaku PC. Ipak, ukoliko ovih oznaka na nekim flašicama nema, to ne garantuje nikakvu sigurnost.

Pančevački apotekari kažu da su najbolje plastične flašice one koje sadrže oznaku BPA free ili BPA 0%. A prema informcijama koje su dobili u apoteci, najbolje su staklene flašice.

Stručnjaci roditeljima savetuju da pored flašica, pažnju obrate i na cucle, sterilizatore, kao i na pumpice za izmlazanje.