Obeležen Međunarodni dan planina

PANČEVO, 11. decembar 2016. (TV Pančevo) - Povodom Međunarodnog dana planina, koji se obeležava 11.decembra, u Apolu je održana projekcija kratkih filmova na temu planinarenja, ekologije i povratka prirodi. Filmovi su nastali na raznim lokacijama, od Deliblatske peščare do Durmitora. Organizatori skupa bili su Planinarsko-ekološki klub “Soko” i Dom omladine Pančevo.

Međunarodni dan planina bio je povod da planinarsko-ekološki klub “Soko” prikaže projekte koje je uradio u saradnji sa decom iz Pančeva. Ideja obeležavanja 11. decembra, dana posvećenog planinama je da se pozovu svi ljubutelji prirode kako bi videli ono što je klub uradio, rekao je Srđan Nikić, predsednik planinarsko-ekološkog kluba “Soko”.

- Planina je, pre svega, jedna velika sloboda, tu je i duh zajedništva. Vratimo se prirodi, jer od prirode sve kreće. Biće obeležen i na planini, ali eto zima je i hladno je, ali imamo mi i zimske akcije. Pošto je u toku i takmičenje u penjaju, pa smo odlučili da simbolično obeležimo ovaj dan u Apolu - rekao je Srđan Nikić, predsednik planinarsko-ekološkog kluba “Soko”.

Filmovi koji su ovom priliokom prikazani su sa mesta na kojima je planinarsko-ekološki klub boravio.

- Sa naših tura koje smo imali u ovoj godini, sa Durmitora, iz Deliblatske peščare i iz drugih delova Srbije. Najbitnije što učestvuju najmlađi članovi, a filmove pravi naš član koji ima 18 godina.

Predsedenik kluba je opisao doživljaj boravka u prirodi kao nešto što se ne može dočarati rečima. Da bi se razumela lepota i važnost boravka u prirodi neophodno je to lično doživeti, rekao je Nikić.

- Sloboda, misli su vam s jedne strane na planini, a s druge strane je priroda, lepota predela koji vas okružuje.

Međunarodni dan planina obeležava se od 2003. godine u Srbiji i u svetu, sa ciljem da se ukaže na značaj očuvanja planina i zaštićenih prirodnih područja.