Kampanja "Ne prljaj, nemaš izgovor" u Pančevu

PANČEVO, 15. jul 2017. (TV Pančevo) – Na Gradskom keju organizovana je akcija čišćenja i sakupljanja smeća u okviru kampanje „Ne prljaj, nemaš izgovor" kompanije SBB, i grada Pančeva. Akcija je održana treći put, sa ciljem da se građanima ukaže na odgovorno ponašanje prema životnoj sredini. Akciji su se pridružili i radnici JKP „Higijena", a prikupljeni otpad će biti recikliran.

Zajedničkom akcijom kompanije SBB i JKP “Higijena”, Tamiški kej potpuno je očišćen od plastičnih flaša i drugog smeća koje najčešće završava van kontejnera. Organizatori ističu da je cilj ovakvih kampanji da se kod građana razvije svest o odgovornom ponašanju prema životnoj sredini.

- Naša ideja i cilj jesu da malo osvestimo građane, ne samo Pančeva već iz cele Srbije. Već treća godina kako SBB ima kampanju “Ne prljaj, nemaš izgovor”. Pančevo nam je interesantno zato što je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, volimo da se vratimo i pokažemo kako je bolje živeti u čistijem i lepšem gradu. Da radimo na njihovij svesti da ovo treba da bude njihova svakodnevnica, ne nešto što će biti samo kada se mi pojavimo, već da ostane tako. Svake godine imamo pomoć od raznih organizacija. Pomaže nam JKP “Higijena” koja nam je i ovoga puta pomogla da ovu akciju izvedemo do kraja – navela je Ksenija Bulatović, regionalni direktor prodaje u SBB-u.

Javno komunalno preduzeće „Higijena“ uvek se odaziva akcijama koje doprinose čistoći grada. Tako je bilo i na Tamiškom keju, gde su se priključili akciji čišćenja i odnošenja smeća.

- Motiv ovakvih akcija sa stanovišta “Higijene” je dobrodošla. Svako ko nam pomaže da promovišemo značaj selektovanja smeća i podizanje svesti građana je dobrodošao. “Higijena” zajedno sa gradom učestvuje u svim gradskim manifestacijama, a neke organizujemo sami. To je prilika da se grad pojavi i da prezentujemo rezultate koje i smo zajedno postigli. Taj proces je dugotrajan, treba puno raditi na podizanju svesti građana, a to se dešavalo i u mnogo razvijenim zemljama. Ipak neke rezultate postižemo i o tome govori sve bolji rad reciklažnog centra, sve veći broj naših sugrađana koji donose da prodaju pet ambalažu i limenke – rekla je Marija Andrić iz JKP-a “Higijena”.

Radnici JKP “Higijena” posle čišćenja Tamiškog keja, nastavili su svoj posao u Ulici 7. jula, gde veliki broj đubreta završava van kontejnera i na divljim deponijama.