Japanski naučnici o smanjenju zagađujućih supstanci u Pančevu

PANČEVO, 22. jun 2016. (TV Pančevo) – U okviru projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji“ održana je radionica sa temom “Edukacija o zaštiti životne sredine” u Gradskoj upravi. Ovom događaju su prisusutvovali učenici Poljoprivredne škole iz Futoga, učenici Ekonomske škole iz Pančeva i članovi japanske Agencije za međunarodnu saradnju.

U Gradskoj upravi održana je radionica o zaštiti životne sredine. Na radionici bilo je reči o uzrocima i izvorima zagađenja, vode, vazduha i zemlje i na koje sve načine se mogu sprečiti ili sanirati. Katarina Banjai, većnica zadužena za ekologiju, istakla je da ova saradnja sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju puno znači.

– Počeli smo druženje sa delegacijom iz Japana juče, i danas se nastavlja. Ciljevi naše saradnje je da se povećaju kapaciteti i oprema za analizu organske zagađujuće materije, kao i da se obuče radnici a takođe i deca. Danas ćemo se posvetiti deci i stručnjaci iz Japana su organizovali radionicu u kojoj će deca moći mnogo toga novog da nauče – izjavila je Katarina Banjai, većnica zadužena za ekologiju.

U formiranju ekološke kulture čoveka, sistem ekološkog obrazovanja ima važnu ulogu. Profesor dr Takeši Nakano sa Osaka univerziteta kaže da se ekološka svest ne sastoji samo od znanja, već i od emocionalnih stvari koje su vrlo bitne.

U našem projektu jedna od glavnih tema jeste edukacija o zaštiti životne sredine. Želim da prenesemo naša iskustva mladim srbima i da budu glavni u ovoj oblasti. Na radionici očekujem da budu vrlo komunikativni i da pitaju sve što ih zanima o ekologiji jel ekologija je divna oblast i treba očuvati našu prirodu okolinu – naveo je profesor dr Takeši Nakano sa Osaka univerziteta.

Na radionici su prisustvovali i učenici iz Pančeva i Futoga. Zahvaljujući ovoj radionici uspeli su mnogo toga da nauče ali i da izmene iskustva sa vršnjacima.

– Naši đaci su iz poljoprivredne škole iz Futoga, koji takođe imaju časove ekologije. Zahvaljujući ovoj radionici moćiće da upotpune svoje znanje i da primene u praktičnoj nastavi – objasnila je Tatjana Simin, profesorka engleskog jezika iz Futoga.

Sutra će delegacija iz Japana obići pančevačku „Petrohemiju”, „Azotaru” i Park prirode „Ponjavica”.