Ekološka saradnja sa japanskom agencijom

PANČEVO, 20. jun 2016. (TV Pančevo) – U okviru realizacije projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagadjujućih supstanci u Srbiji“ održana je radionica u Gradskoj upravi. Ovaj događaj zajednički su realizovali Gradska uprava, Hemijski fakultet i Japanska agencija za međunarodnu saradnju. Tokom trodnevne posete japanske delegacije Pančevu, biće organizovana i radionica na brodu za đake i studente, a planiran je i obilazak pančevačke „Petrohemije” i Parka prirode „Ponjavica”.

Radionica pod nazivom „Značaj hemije životne sredine u proizvodnji zdrave hrane“ održana je u Maloj sali Gradske uprave. Predavanje je bilo namenjeno profesorima srednjih škola, Zavodu za javno zdravlje Pančeva i Institutu „Tamiš“, kao i stručnim službama gradske uprave. Okupljenima su se obratili gradska većnica zadužena za ekologiju.

- Ovaj projekat ima mnogo veliku važnost zato što je prošle godine radjeno uzorkovanje zemljišta, s obzirom da je razvojni cilj Pančeva poljoprivreda, izuzetno je bitno da imamo dobro obradivu površinu, kako bi poljoprivreda bila na nivou. Radjeno je istraživanje i cilj je da to radimo sveke godine i uspostavimo neki monitoring zemljišta - rekla je gradska većnica Katarina Banjai.

O značaju održavanja životne sredine u proizvodnji zdrave hrane predavanja su održali dr Radmila Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje Pančeva, profesor dr Takeši Nakano sa Osaka univerziteta, dr Jošiki sa Instituta ekoloških nauka Hjogo prefekture, gospodin Hino iz Hjogo ekološkog centra, kao i stručni saradnik Instituta „Tamiš“ Pančeva Maja Sudimac.

- Ja sam predavanje koncipirala kako da se neki osnovni pojmovi o ekologiji ponove. Verujem da oni koji će biti prisutni znaju, ali prosto kao jedan uvod šta je ekologija, koji su to ekološki faktori, kako trebamo štiti našu životnu sredinu da bi zaštitili svoje zdravlje. Naravno, sa našeg aspekta, aspekta lekara, kako životna sredina deluje na zdravlje ljudi, koji su to materijali ili uticaji na zdravlje ljudi koji dolaze iz spoljašnje sredine - kazala je dr Radmila Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje.

Poseban kuriozitet čitavog projekta je i poseta uglednih predavača i stručnjaka iz Japana koji su okupljenima održali više predavanja na temu zaštite životne sredine, a koji će u našem gradu boraviti i naredna dva dana

- Danas održavamo predavanje o produktu „hošima” koji se može naći svuda oko nas. Pre dvadeset, trideset godina, te hemikalije su bile vrlo kvalitetne, međutim, u ovom trenutku evaluacija je potpuno promenjena. Ove hemikalije su veoma opasne i veoma štetne za ljude. Naš projekat o podizanju kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih zagadjujućih supstanci u Srbiji je i naša misija. Na primer, DDT pesticid je koristan protiv insekata, ali pošto se posle trideset, četrdeset godina pokazao loš uticaj, doneta je odluka da se prestane skorišćenjem ovog pesticida – rekao je dr Takeši Nakano sa Osaka Univerziteta.

Projekat „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji” sprovodi se zahvaljujući sporazumu koji su pre dve godine potpisale japanska Agencija za međunarodnu saradnju (JICA), Hemijski fakultet u Beogradu, Udruženje za unapređenje životne sredine iz Hjoga i Grad Pančevo. U sklopu trodnevne posete stručnjaka iz Japana Pančevu, za studente Hemijskog fakulteta, pančevačke srednjoškolce i učenike iz Futoga, biće organizovana radionica na brodu u utorak, ukoliko vremenske prilike dozvole, a u sredu će delegacija iz Japana obići pančevačku „Petrohemiju”, „Azotaru” i Park prirode „Ponjavica”.