Dan Dunava na Tamiškom keju

PANČEVO, 15. jun 2016. (TV Pančevo) – „Dan Dunava“ po deseti put je obeležen na obali Tamiša a glavni pokrovitelj ove manifestacije je Grad Pančevo. Na gradskoj plaži okupilo se više generacija Pančevaca – od predškolaca i dece sa posebnim potrebama, preko volontera i članova udruženja ribolovaca, do umetnika, sportista i javnih preduzeća da bi zajedno obeležili ovaj dan.

Grad Pančevo je po deseti put obeležio Dana Dunava pod sloganom „Aktivni za reke“. Na gradskoj plaži se okupili ljubitelji reka, a organizovana je i prateća likovna radionica. Najvažniji deo obeležavanja Dana Dunava je čišćenje obale Tamiša, a sav sakupljeni reciklažni materijal, radnici “Higijene” će odneti na reciklažu. Zamenik gradonačelnika Predrag Živković, rekao je da je ovo bitna manifestacija i da treba da čuvamo Tamiš jer je to prirodno bogatstvo za grad.

- Grad je shvatio značaj ove manifestacije i iz tog razloga od ove godine je uvrštena u red manifestacija koje imaju status gradskih manifestacija, što znači da je grad pokrovitelj manifestacije. Jako mi je drago što se okupilo standardno veliki broj ljudi koji su u velikoj meri ekološki svestni i veoma dobro shvataju značaj u oblasti zaštitu životne sredine i očuvanju prirodnog bogatstva. Reke Tamiš i Dunav jesu naše prirodno bogatstvo, na njima treba još uvek da radimo jer imaju ogroman potencijal u oblasti turizma i u oblasti osnaživanja sradnje sa drugim kako gradovima tako i regionima – rekao je Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Pančeva.

Na manifestaciji su bili i članovi Udruženja obolelih od MS-a, deca iz vrtića „Cvrčak“ i članovi Udruženja „Na pola puta“, koji su ovom prilikom slikali svoje radove na temu „Reka“. Emil Sfera, likovni pedagog predškolske ustanove „Dečija radost“ naglasio je da je reka život, i da je to najbolje mesto za opuštanje.

- Došli smo ovde da slikamo, da crtamo, da uživamo u prirodi i u lepoti reke, i da na svoj način i kroz svoje emocije pokažemo na platno kako smo doživeli ovu našu lepu reku – istakao je Emil Sfera, likovni pedagog.

Učesnici likovne radionice u društvu akademskih slikara družili su se i stvarali.

- Volim da crtam, to je moj život. Crtam mostić. Umetnost mi dobro ide. Super mi je – rekao je jedan dečak.

- Radimo tehniku oslikavanja na majci, malo da ukrasimo, da bude veselije, da se obeleži ovaj dan. Nije teško da se oslikava majca. Sa puno ljubavi mi to sve radimo. Mi smo iz Udruženja od MS-a, tako da je nama ovo nešto što nas relaksira, opušta i nešto u čemu mi uživamo – rekla je jedna umetnica.

Radovi koji su nastali na manifestaciji „Dan Dunava“, publika će biti u prilici da vide i na izložbi 27. juna, u holu Gradske uprave.