Brestovčani u akciji „Sakupi uštedi, videćeš da vredi“

PANČEVO, 8. decembar 2016. (TV Pančevo) - Osnovna škola iz Banatskog Brestovca krenula je da prikuplja reciklažni materijal kako bi i ove godine bila deo akcije „Sakupi uštedi, videćeš da vredi“. Ovog puta akciji će se pridružiti i Savet Mesne zajednice da bi prikupili što više reciklažnog materijala.

Kada je pre dve godine krenula akcija „Sakupi, uštedi, videćeš da vredi“ i Osnovn škola „Olga Petrov“ iz Brestovca „postala“ je deo nje. Akcija je ove godine počela prvog decembra tako da učenici zajedno sa zaposlenima prikupljaju reciklažni materijal, rekla je Daliborka Bojković Breti, direktorka škole.

- Nama je prošlih godina bio problem što smo za konkurenciju imali škole koje imaju mnogo više učenika od naših škola. Koliko god da smo se trudili nismo mogli da osvojimo besplatno ekskurziju. Ove godine pravila su malo izmenjena pa će se u obzir uzimati broj dece u odnosu na prikupljene materijal – rekla je Daliborka Bojković Breti, direktorka.

Od početka akcije cilj je bio da osvoje nagradno putovanje, odnosno da budu škola koja je prikupila najviše materijala. To nije bilo moguće, jer je škola mala i nije mogla da prikupi materijal koliko i škole koje imaju više učenika. Ovaj put, naglašava Breti, imaju plan kako da pobede.

- Ove godine planiramo da uključimo i Savet Mesne zajednice da nam i oni pomognu, pa da proširimo akciju na nivou sela. Što se tiče novca koji smo zaradili prošle godine, zajedno sa Savetom roditelja smo se dogovorili da novac potrošimo na put kada idemo da gledamo predstave u Grad.

Stvari koje su napravljene od recikliranog materijala krase hodnike i učionice škole.

- Svake godine shodno nastupajućim praznicima učenici prave jelke, ukrase, Deda mraza, Sneška belića, poklone za majke.

Direktorka Breti kaže da su deca motivisana i zainteresovana za ovu akciju, kao i da uvek 90 posto dece učestvuje u prikupljanju materijala. Ona dodaje da se na ovaj način formira ekološka svest kod dece i da tako oni vode više računa o životnoj sredini.