Ekologija

 

Otrovne flašice i kod nas

PANČEVO, 15. februar 2010. (TV Pančevo ) - Gotovo svakoga dana otkrivaju se nove otrovne supstance koje mogu da ugroze naše zdravlje. Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta za zdravlje hemikalija, bisfenol A je visoko toksična materija. Ova supstanca se koristi za proizvodnju čvrste plastike a nalazi se i u flašicama za bebe, koje se prodaju i na našem tržištu.

 

Obeležen Dan zaštite močvara

PANČEVO, 02. februar, 2010. (TV Pančevo) - Međunarodni Dan zaštite močvara obeležava se 2. februara u svim državama sveta. Na močvare se do skoro gledalo, ne samo kao na beskorisne površine, nego i kao na štetne za ljude. Mnoge države su pokušale da ih pretvore u poljoprivredne i korisne površine. Ove godine i Pančevo obeležava ovaj dan.

   

Briga za močvare

BEOGRAD, 02. februar 2010. (FoNet) - Danas se obeležava Svetski dan močvarnih područja, pod sloganom Briga za močvare - odgovor na klimatske promene, čime i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Srbije skreće pažnju na uticaj klimatskih promena na gubitak vrsta i ekosistema u močvarama.

   

Razvoj biomase u Vojvodini

PANČEVO, 28. januar 2010. (TV Pančevo) - Pokrajinski organi vlasti, lokalna samouprava, komorski sistem i proizviđači žele da afirmišu ideju da se na berzi pojave svi koji su zainteresovani za razvoj tržišta biomase u Vojvodini, istaknuto je na radnom sastanku održanom u Regionalnoj privrednoj komori u Pančevu. Trenutno je učešće obnovljivih izvora u ukupnom energetskom bilansu Pokrajine oko 2 odsto.

   

Prvo srpsko ekološko đubrivo

PANČEVO, 26. januar 2010. (TV Pančevo) - U Regionalnoj privrednoj komori u Pančevu, Josip Molnar je predstavio đubrivo koje pripada izvornim prirodno ekološkim sredstvima, napravljeno od lekovitog bilja, prirodnih vitamina i minerala, uz najprirodniji radni proces i sunčevu energiju. Ovo organsko đubrivo, čiji je proizvođač iz Svrljiga, daje vidne rezultate.
   

Biotehnologija rešava problem otpadnih voda

PANČEVO, 13. januar 2010. (TV Pančevo) - U Gradskoj upravi održana je prezentacija više projekata pod zajedničkim nazivom „Primena biotehnologije u zaštiti životne sredine“. Ove tehnologije predstavio je dr Imre Paščik, dugogodišnji naučni istraživač Bajera iz Leverkuzena u Nemačkoj.