Ekologija

 

Izgoreli pesticidi i đubrivo u Vojlovici

Požar koji je izbio u skladištu firme "Fokus bel" u Vojlovici je lokalizovan, ali trenutno je u toku merenje eventulanog zagađenja jer su goreli pesticidi i manja količina đubriva. Rezultati ekotoksikoloških gradskih merenja, kao i mobilne stanice Zavoda za javno zdravlje u Pančevu biće poznati u sredu ujutru. U međuvremenu, gražanima koji žive u Vojlovici se savetuje da ne izlaze na ulice. Povređenih, prema izjavi policije, nema.
 

Gore pesticidi u Vojlovici

Upozoravaju se građani u Vojlovici da zbog dima i pesticida koji gore u skladištu firme „Fokus bel“, na uglu Gropbljanke i Janošikove ulice, obavestio je TV Pančevo, Vladimir Delja, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine. Požar koji je izbio oko 19 sati je pod kontrolom,
   

Krompir pun pesticida

BEOGRAD, 26. decembar 2009. (FoNet) - Krompir iz Srbije ne bi mogao da se prodaje u Evropi zbog povišene količine kadmijuma. Kamion sa krompirom, zbog toga, vraćen sa carine na ulazu u Crnu Goru, Nadležni iz Ministarstva poljoprivrede obećavaju prilagođavanje propisa do kraja godine. Zelenilo izpod kore znak prisustva povećane količine pesticida u krompiru.
   

Ukloniće se "starčevačka deponija"

Nadležne gradske službe najavljuju da će sledeće godine ukloniti starčevačku deponiju, koja u velikoj meri zagađuje vodotok Nadele. Za ovu namenu Republika će odvojiti oko 15 miliona dinara, dok će jedan deo sredstava dati i grad Pančevo. U međuvremenu, Sekretarijat za zaštitu životne sredine napravio je katastar zagađivača Nadele.
   

Jelke sa busenom

U toku jučerašnjeg dana, zbog simptoma sličnih novom gripu, u pančevačku Opštu bolnicu na lečenje je primljeno novih deset pacijenata.
   

Drveće na deponiji

Pokret gorana Pančeva je zasadio oko 2000 stabala pored nove sanitarne deponije kod Dolova.