Ekologija

 

Od Jabuke do svetionika kroz Gradsku šumu

PANČEVO, 9. avgust 2016. (TV Pančevo) – Na svega par stotina metara udaljenosti od centra Pančeva nalazi se Gradska šuma, prava močvarna, prirodna oaza. U šumi postoje dve pešačke staze koje su markirane klasičnom crveno belom markacijom, ali još dosta toga trebalo bi da se uradi kako bi ovu obalu Tamiša obilazali građani.

 

Čestice i čađ zimski vladari Pančeva

PANČEVO, 6. avgust 2016. (TV Pančevo) - Na sreću, prošla su vremena kada smo noćima udisali enormne količine merkaptana, sumpor-dioksida i sličnih materija. Poslednjih godina najveći problem u Pančevu su čađ i suspendovane čestice, kako pokazuju rezultati i za prošlu godinu. Proizvode ih i fabrike, ali uglavnom uzrok su ložišta. A bezopasne nisu, što svedoče i lekari iz Zavoda za javno zdravlje.

   

Kompost bolji nego spaljivanje

PANČEVO, 31. jul 2016. (TV Pančevo) – Kompost je organsko đubrivo koje umnogome potpomaže gajenju i plodonošenju. Pravljenje komposta je jedno od mnogih odgovora na pitanje – šta sa baštenskim otpadom ili ostacima sa manje njive. Stručnjaci spaljivanje ostataka useva svakako ne preporučuju, zato što je štetno.

   

Naftna mrlja u "Luci Dunav"

PANČEVO, 28. jul 2016. (TV Pančevo)- U pančevačkoj „Luci Dunav“ u utorak uveče došlo je do izlivanja oko 1000 litara mazuta, prilikom pretovara iz barže u autocisternu. Biljni i životinjski svet u Dunavu nije ugrožen jer je mrlja izolovana u okviru akvatorijuma Luke koji, inače, nije protočan, kazao je za RTV Pančevo Šimon Bančov, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine. Ekipe dve firme, jedna od njih je pančevački „Eko maber“, rade na uklanjanju mrlja. Ko je i šta je dovelo do ispadanja creva prilikom pretakanja, utvrđuju inspektori.

   

Na Beloj steni 15 buradi za odlaganje smeća

PANČEVO, 27. jul 2016. (TV Pančevo)- Brojni Pančevci ali i Beograđani, letnje dane provode na Beloj steni, ostrvu koje je omiljeno izletište i spas od velikih vrućina. U letnjim mesecima na plaži ostane mnogo otpada posle odlaska posetilaca. Da bi sve funkcionisalo kako treba, radnici „Higijene“, dva puta nedeljno čiste plažu i odnose komunalni i reciklažni otpad sa ostrva Bela stena.

   

Vetar donosi i odnosi miris stajskog đubriva

PANČEVO, 25. jul 2016. (TV Pančevo)- Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Pančeva, danas su dva puta vršili organoleptička ispitivanja, neprijatnih mirisa u Pančevu. Kako je za radioteleviziju Pančevo, kazao Dejan Blagojević, iz odseka za aerozagađenje, neprijatni mirisi potiču od stajskog đubriva, a njihova pojava zavisi od pravca vetra koji duva.