Ekologija

 

Zatvoren fekalni šaht za cisterne na Dunavu

PANČEVO, 6. novembar 2015. (TV Pančevo) – Pokrajinski vodoprovredni inspektor zabranio je upotrebu fekalnog šahta za ispuštanje otpadnih voda iz cisterni. Prema rešenju inspektora ovaj fekalni šaht biće zatvoren sve dok JKP „Vodovod i kanalizacija“ ne dobije vodnu dozvolu za njegovo korišćenje. Do tada na teritoriji Grada ne postoji mesto na kojem se cisterne sa otpadnim vodama mogu prazniti legalno.

 

Mulj iz kišne kanalizacije u Tamišu

PANČEVO, 5. novembar 2015. (TV Pančevo) – Šetači po keju uočili su mrlju baš na mestu gde u Tamiš ističe kišna kanalizacija, kod Crvenog magacina. Ubrzo su se na licu mesta pojavile inspekcije, kao i nadležni iz JKP-a „Vodovod i kanalizacija“. Pošto je posle konsultacija zaključio da je verovatno reč o mulju iz cevi, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov naložio je da se zatvori ovaj kolektor. A ekipe gradske kanalizacije na terenu traže mesto gde je došlo do proboja u kišnoj kanalizaciji.

   

Magla spustila čađ na grad

PANČEVO, 5. novembar 2015. (TV Pančevo) – Tokom poslednja dva dana, u večernjim i jutarnjim satima, Zavod za javno zdravlje registrovao je povećanje koncentracije čađi u vazduhu. Direktorka Zavoda, doktorka Mica Sarić Tanasković, izjavila je za Televiziju Pančevo da su ta merenja uobičajena za ovo doba godine i da će se slična situacija zadržati i narednih nekoliko dana.

   

Tamiš očišćen i od plutajućeg otpada

PANČEVO, 24. oktobar 2015. (TV Pančevo) – Akcija čišćenja reke Tamiš od starog mosta do Brodogradilišta, u kojoj je uzelo učešće više od 20 mladih ljudi i isto toliko ribolovaca sa svojih 15 čamaca, dala je efekta. Sve manje je otpada na samoj reci. Akciju je sproveo Pokret gorana i centar volontera Pančeva na inicijativu Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara „Tamiš“.

   

Merenje radona i u Pančevu

PANČEVO, 22. oktobar 2015. (TV Pančevo) – Polaznici Regionalnog centra za talente, članovi grupe za fiziku, učenici Gimnazije „Uroš Predić“, učenici osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Vasa Živković“ prisustvovali su predavanju o radonu u Velikoj sali gradske Skupštine. Nakon predavanja, dr Vladimir Udovičić iz Instituta za fiziku u Zemunu sa svojim saradnicima podelio je detektore za merenje radona, koji će šest meseci stajati u delu kuće ili stana mladih polaznika Centra za talente koji se najviše koristi, a potom će ih vratiti na očitavanje.

   

„Higijena“ i SBB očistili „stari“ buvljak

PANČEVO, 19. oktobar 2015. (TV Pančevo) – Radnici JKP-a „Higijena“, u saradnji sa kompanijom SBB, radili su danas na čišćenju „starog“ buvljaka. Akcija je organizovana u okviru projekta „Zajedno za lepši komšiluk“, koju je pokrenuo SBB, a Pančevo je već trinaesti grad u kome se sprovodi ova akcija.