Ekologija

 

Razvoj biomase u Vojvodini

PANČEVO, 28. januar 2010. (TV Pančevo) - Pokrajinski organi vlasti, lokalna samouprava, komorski sistem i proizviđači žele da afirmišu ideju da se na berzi pojave svi koji su zainteresovani za razvoj tržišta biomase u Vojvodini, istaknuto je na radnom sastanku održanom u Regionalnoj privrednoj komori u Pančevu. Trenutno je učešće obnovljivih izvora u ukupnom energetskom bilansu Pokrajine oko 2 odsto.

 

Prvo srpsko ekološko đubrivo

PANČEVO, 26. januar 2010. (TV Pančevo) - U Regionalnoj privrednoj komori u Pančevu, Josip Molnar je predstavio đubrivo koje pripada izvornim prirodno ekološkim sredstvima, napravljeno od lekovitog bilja, prirodnih vitamina i minerala, uz najprirodniji radni proces i sunčevu energiju. Ovo organsko đubrivo, čiji je proizvođač iz Svrljiga, daje vidne rezultate.
   

Biotehnologija rešava problem otpadnih voda

PANČEVO, 13. januar 2010. (TV Pančevo) - U Gradskoj upravi održana je prezentacija više projekata pod zajedničkim nazivom „Primena biotehnologije u zaštiti životne sredine“. Ove tehnologije predstavio je dr Imre Paščik, dugogodišnji naučni istraživač Bajera iz Leverkuzena u Nemačkoj.

   

Izgoreli pesticidi i đubrivo u Vojlovici

Požar koji je izbio u skladištu firme "Fokus bel" u Vojlovici je lokalizovan, ali trenutno je u toku merenje eventulanog zagađenja jer su goreli pesticidi i manja količina đubriva. Rezultati ekotoksikoloških gradskih merenja, kao i mobilne stanice Zavoda za javno zdravlje u Pančevu biće poznati u sredu ujutru. U međuvremenu, gražanima koji žive u Vojlovici se savetuje da ne izlaze na ulice. Povređenih, prema izjavi policije, nema.
   

Gore pesticidi u Vojlovici

Upozoravaju se građani u Vojlovici da zbog dima i pesticida koji gore u skladištu firme „Fokus bel“, na uglu Gropbljanke i Janošikove ulice, obavestio je TV Pančevo, Vladimir Delja, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine. Požar koji je izbio oko 19 sati je pod kontrolom,
   

Krompir pun pesticida

BEOGRAD, 26. decembar 2009. (FoNet) - Krompir iz Srbije ne bi mogao da se prodaje u Evropi zbog povišene količine kadmijuma. Kamion sa krompirom, zbog toga, vraćen sa carine na ulazu u Crnu Goru, Nadležni iz Ministarstva poljoprivrede obećavaju prilagođavanje propisa do kraja godine. Zelenilo izpod kore znak prisustva povećane količine pesticida u krompiru.