Ekologija

 

Briga za močvare

BEOGRAD, 02. februar 2010. (FoNet) - Danas se obeležava Svetski dan močvarnih područja, pod sloganom Briga za močvare - odgovor na klimatske promene, čime i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Srbije skreće pažnju na uticaj klimatskih promena na gubitak vrsta i ekosistema u močvarama.

 

Razvoj biomase u Vojvodini

PANČEVO, 28. januar 2010. (TV Pančevo) - Pokrajinski organi vlasti, lokalna samouprava, komorski sistem i proizviđači žele da afirmišu ideju da se na berzi pojave svi koji su zainteresovani za razvoj tržišta biomase u Vojvodini, istaknuto je na radnom sastanku održanom u Regionalnoj privrednoj komori u Pančevu. Trenutno je učešće obnovljivih izvora u ukupnom energetskom bilansu Pokrajine oko 2 odsto.

   

Prvo srpsko ekološko đubrivo

PANČEVO, 26. januar 2010. (TV Pančevo) - U Regionalnoj privrednoj komori u Pančevu, Josip Molnar je predstavio đubrivo koje pripada izvornim prirodno ekološkim sredstvima, napravljeno od lekovitog bilja, prirodnih vitamina i minerala, uz najprirodniji radni proces i sunčevu energiju. Ovo organsko đubrivo, čiji je proizvođač iz Svrljiga, daje vidne rezultate.
   

Biotehnologija rešava problem otpadnih voda

PANČEVO, 13. januar 2010. (TV Pančevo) - U Gradskoj upravi održana je prezentacija više projekata pod zajedničkim nazivom „Primena biotehnologije u zaštiti životne sredine“. Ove tehnologije predstavio je dr Imre Paščik, dugogodišnji naučni istraživač Bajera iz Leverkuzena u Nemačkoj.

   

Izgoreli pesticidi i đubrivo u Vojlovici

Požar koji je izbio u skladištu firme "Fokus bel" u Vojlovici je lokalizovan, ali trenutno je u toku merenje eventulanog zagađenja jer su goreli pesticidi i manja količina đubriva. Rezultati ekotoksikoloških gradskih merenja, kao i mobilne stanice Zavoda za javno zdravlje u Pančevu biće poznati u sredu ujutru. U međuvremenu, gražanima koji žive u Vojlovici se savetuje da ne izlaze na ulice. Povređenih, prema izjavi policije, nema.
   

Gore pesticidi u Vojlovici

Upozoravaju se građani u Vojlovici da zbog dima i pesticida koji gore u skladištu firme „Fokus bel“, na uglu Gropbljanke i Janošikove ulice, obavestio je TV Pančevo, Vladimir Delja, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine. Požar koji je izbio oko 19 sati je pod kontrolom,