Ekologija

 

Regata zaplovila ka Opovu

PANČEVO, 19. avgust 2016. (TV Pančevo)- Učesnici 7. Eko-regate „Tamiš“ danas su zaplovili ka Opovu. Njihov cilj je podizanje ekološke svesti o neophodnosti zaštite reka i razvoju privrednih i turističkih potencijala reke Tamiš. Učesnici regate žele da ova trasa, iz Pančeva do Opova, dobije status plovnog puta. Eko regata je od ove godine proglašena Gradskom manifestacijom.

 

Još pet projekata za zaštitu životne sredine

PANČEVO, 11. avgust 2016. (TV Pančevo)- Na naknadni konkurs za sufinansiranje ili finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine, Gradu je dostavljeno 5 projekata. Grad će ih podržati sa ukupno 345 hiljada dinara, koliko je ostalo od prvobitnih milion i 500 hiljada dinara, koje je bilo predviđeno da se iz budžeta izdvoji za ove namene.

   

Od Jabuke do svetionika kroz Gradsku šumu

PANČEVO, 9. avgust 2016. (TV Pančevo) – Na svega par stotina metara udaljenosti od centra Pančeva nalazi se Gradska šuma, prava močvarna, prirodna oaza. U šumi postoje dve pešačke staze koje su markirane klasičnom crveno belom markacijom, ali još dosta toga trebalo bi da se uradi kako bi ovu obalu Tamiša obilazali građani.

   

Čestice i čađ zimski vladari Pančeva

PANČEVO, 6. avgust 2016. (TV Pančevo) - Na sreću, prošla su vremena kada smo noćima udisali enormne količine merkaptana, sumpor-dioksida i sličnih materija. Poslednjih godina najveći problem u Pančevu su čađ i suspendovane čestice, kako pokazuju rezultati i za prošlu godinu. Proizvode ih i fabrike, ali uglavnom uzrok su ložišta. A bezopasne nisu, što svedoče i lekari iz Zavoda za javno zdravlje.

   

Kompost bolji nego spaljivanje

PANČEVO, 31. jul 2016. (TV Pančevo) – Kompost je organsko đubrivo koje umnogome potpomaže gajenju i plodonošenju. Pravljenje komposta je jedno od mnogih odgovora na pitanje – šta sa baštenskim otpadom ili ostacima sa manje njive. Stručnjaci spaljivanje ostataka useva svakako ne preporučuju, zato što je štetno.

   

Naftna mrlja u "Luci Dunav"

PANČEVO, 28. jul 2016. (TV Pančevo)- U pančevačkoj „Luci Dunav“ u utorak uveče došlo je do izlivanja oko 1000 litara mazuta, prilikom pretovara iz barže u autocisternu. Biljni i životinjski svet u Dunavu nije ugrožen jer je mrlja izolovana u okviru akvatorijuma Luke koji, inače, nije protočan, kazao je za RTV Pančevo Šimon Bančov, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine. Ekipe dve firme, jedna od njih je pančevački „Eko maber“, rade na uklanjanju mrlja. Ko je i šta je dovelo do ispadanja creva prilikom pretakanja, utvrđuju inspektori.