Ekologija

 

Ponovo smrdi stajsko đubre

PANČEVO, 21. jul 2016. (TV Pančevo)- Letnji meseci su i ove godine sa sobom doneli neprijatne mirise, za koje nadležni u gradskim sekretarijatima Pančeva i Beograda pretpostavljaju da dolaze iz kompanije „PKB“ iz Padinske Skele koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine Katarina Banjai navodi da ovi mirisi nisu štetni po zdravlje kao i da će Grad preduzeti korake ukoliko se ponovo budu osetili u vazduhu.
 

Bez kupanja na Tamišu do daljnjeg

PANČEVO, 20. jul 2016. (TV Pančevo)- Najnoviji rezultati ispitivanje kvaliteta vode na kupalištima od prošle nedelje pokazuju da kupališta na Tamišu u Pančevu, Jabuci i Glogonju u ovom periodu nisu preporučljiva za kupanje, s obzirom da voda na njima spada u petu klasu, što označava loš ekološki status.

   

Reciklažni centar prima sve više otpada

PANČEVO, 11. jul 2016. (TV Pančevo) – Reciklažni centar javno-komunalnog preduzeća “Higijena” mesečno primi i do 100 tona otpada za reciklažu. Najviše ima papira, plastike i stakla. Grad Pančevo podržava i podstiče razvoj reciklaže, jer time štiti životnu sredinu i smanjuje broj divljih deponija i u gradu i u selima. Grad zbog toga ulaže novac ne samo u opremanje reciklažnog centra, već i u edukaciju građana svih uzrasta o značaju reciklaže u zaštiti životne sredine.

   

Tamiš, Ponjavica i kačarevačko jezero za kupanje

PANČEVO, 6. jul 2016. (TV Pančevo) – Prema poslednjim analizama Zavoda za javno zdravlje Pančevo o kvalitetu površinskih voda, voda je ispravna za kupanje na Tamišu u Pančevu i Jabuci. Pored toga, ukoliko Pančevci odluče da rashlađenje potraže u blizini Pančeva, voda je bezbedna za kupanje na Ponjavici i u Banatskom Brestovcu, kao i na kupalištu u Ivanovu i na jezeru u Kačarevu.

   

Promotivna vožnja Dunavom

PANČEVO, 28. jun 2016. (TV Pančevo) – Povodom završetka gradske manifestacije „Dan Dunava“, za predstavnike organizacija i udruženja koja su učestvovala u realizaciji manifestacije, priređena je promotivna plovidba Tamišom i Dunavom, brodom „Nikola Tesla“. Dvočasovna vožnja rekama uz Pančevo, bila je prilika da se skrene pažnja na značaj očuvanja vodenih tokova, životne sredine u njihovoj okolini, ali i na mogućnost organizovanja takozvane „ambijentalne nastave” na tamiškom keju.

   

Voda u Tamišu druge i treće kategorije

PANČEVO, 24. jun 2016. (TV Pančevo) – Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Gradskom upravom, godinama se brine o zdravlju ljudi i ispituje kvalitet vode za kupanje. Ove godine prvo ispitivanje rađeno je 15. juna i uzorci sa svih kupališta su zadovoljavajućeg kvaliteta, druge i treće kategorije, što znači da se može koristiti za kupanje. Ispitivanja se rade na 15 dana, a godišnje se uradi šest ispitivanja, ako se ne produži sezona kupanja.