Ekologija

 

Ekologija za decu u „Ekopediji”

PANČEVO, 14. januar 2016. (TV Pančevo) – Iz štampe je izašao četvrti broj časopisa za decu „Ekopedija”, koji je posvećen zaštiti prirode i životne sredine, a objavljuje ga Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Pančeva. Časopis će s početka drugog polugodišta biti poklonjen učenicima drugog razreda svih osnovnih škola na teritoriji grada Pančeva.

 

Loženje diglo praškaste materije

PANČEVO, 11. januar 2016. (TV Pančevo) – Zima je donela povećanje koncentracija praškastih materija u vazduhu nad Pančevom. To je zabeležio i gradski monitoring, i to najviše u petak, 8. januara. Ipak, građani se nisu mnogo žalili jer je bilo i dosta vetra, koji je olakšao situaciju.

   

Novi uređaj za merenje benzena

PANČEVO, 18. decembar 2015. (TV Pančevo) – Na mernom mestu Vatrogasni dom montiran je novi uređaj koji meri koncentracije benzena, toluena i ksilena u pančevačkom vazduhu. Ovakvim uređajima, postavljenim u Vojlovici i Ulici cara Dušana, omogućeno je praćenje koncentracija istih zagađujućih materija, na osnovu čega se može utvrditi izvor, odnosno da li je gradski ili industrijski. Novi uređaj ima veliki značaj, jer je njegovim postavljanjem omogućeno brzo i potpuno informisanje, naročito kada je reč o zagađujućim materijama iz industrijske zone.

   

Bez spaljivanja medicinskog otpada u Pančevu

PANČEVO, 13. decembar 2015. (TV Pančevo) – Nisu samo špricevi i gaze, iz zdravstvenih ustanova, opasan otpad. Takozvani biološki otpad iz operacionih sala, lekovi sa isteklim rokom trajanja kao i hemikalije iz rentgen kabineta koje služe za razvijanje snimaka, takođe moraju posebno da se tretiraju. U pančevačkom Domu zdravlja i Bolnici kažu da poštuju sve zakonske norme u njihovom odlaganju ili daljem tretiranju.

   

Inicijativa za prikupljanje „otrovne“ ambalaže

PANČEVO, 22. novembar 2015. (TV Pančevo) – Do sada nije vođena briga o ambalažnom otpadu. Na sastanku predstavnika proizvođača hemijskih sredstava lokalnih samouprava Pančeva, Opova, Kovačice i Alibunara i stručnjaka Instituta „Tamiš“ dogovoreno je da se počne sa odlaganjem ambalažnog otpada.

   

Još 7 miliona za životnu sredinu

PANČEVO, 18. novembar 2015. (TV Pančevo) – Gradsko veće je dalo saglasnost na izmene Programa korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine. Najvažnije izmene odnose se na tri nove aktivnosti koje će biti finansirane iz ovog fonda. Reč je o čišćenju kotlarnica, odnosno rezervoara i prostorija JKP-a „Grejanje“, sanaciji prostora oko GIP-a, gde je usled požara nastao opasan otpad koji treba ukloniti, i izmuljivanje Tamiša na prostoru gde se nalazi splav koji je dobijen u okviru projekta „Rock and river“.