Više od sto operacija hemoroida godišnje

PANČEVO, 11. januar 2017. (TV Pančevo) – U pančevačkoj Opštoj bolnici godišnje se uradi više od sto operacija hemoroida. Klasična hirurška metoda i dalje je najefikasnija kod velikih hemoroida, a u našoj bolnici se operiše po najsavremenijim svetskim standardima.

Hemoroidi su jedna od najčešćih bolesti savremenog čoveka. Kada tegobe kao što su svrab, krvarenje i bolovi postanu česte, i kada više ne pomažu tablete i masti, jedino rešenje je operacija. Kada su šuljevi mali, problem se može rešti laserom i drugim neinvazivnim metodama u ambulantama ili u privatnim klinikama. Ako su veliki, zlatni standard je i dalje klasična operacija, koja se po savremenim svetskim metodama radi u Opštoj bolnici.

- Sada radimo klasičnu operaciju šuljeva ligašurom, što je najbolji način i tako se radi svuda u svetu - u Americi, Engleskoj. Imamo mogućnost da tako i ovde radimo. Ako su šuljevi manji, prednost je to uraditi ambulantno metodom laserom, gumicama ili doplerom. Za velike šuljeve četvrtog stadijuma, zbog kojih pacijenti najčešće dolaze u ambulantu, operacija je jedino rešenje, koja daje mali procenat ponovnog javljanja bolesti – objasnio je dr Mladen Jani, hirurg.

Doktor Janić napominje da je često pitanje pacijenata da li od šuljeva može da se razvije rak debelog creva.

- Šuljevi nemamju nikakve veze sa karcinomom, odnosno rakom. Od šuljeva ne može da nastane rak. To je prva predrasuda koja postoji. Međutim, svako ko ima šuljeve i ko ima krvarenje zbog šuljeva, mora da uradi kolonoskopiju jer nikada ne znamo da li pored šuljeva ima na 5, 7, ili 15 santimetara dubine debelog creva i tumor ili rak. Insistiram da nikog ne mogu da operišem ko ne uradi kolonoskopiju, jer ne smemo da dozvolimo da pacijentu ne otkrijemo mnogo opasniju bolest. Ne mogu ni sebe dovesti u situaciju da nekom operišem šuljeve, a da on pored šuljeva ima i rak debelog creva – pojasnio je dr Janić.

Zato je važno da svako ko ima šuljeve, već kod prvog krvarenja uradi kolonoskopiju, jer je rak debelog creva podmukla bolest koja ne daje simptome u početnim fazama. Pored toga što su simptomi neprijatni, pacijenti ih često trpe i po nekoliko godina, pre nego što zatraže pomoć lekara.