Vasiličari u Kačarevu teraju staru godinu i zle sile

PANČEVO, 12. januar 2018. (TV Pančevo) – Udruženje Makedonaca "Vardar" iz Kačareva 11. godinu zaredom slavi početak nove godine po julijanskom kalendaru. Vasiličari ili Babari će i ove godine, ritualno oterati zle sile i zle duhove, a domaćinima na čija vrata zakucaju, doneti sreću, zdravlje i blagostanje.

Ovaj paganski običaj star je oko dve hiljade godina, a u naše krajeve Makedonci su ga doneli početkom sedamdesetih godina. Dani od rođenja Isusa Hrista pa do njegovog krštenja nazivaju se nekršteni dani, i prema narodnim verovanjima, do Bogojavljenja noću iz kuće ne bi trebalo da se izlazi, jer od sumraka pa do prvih petlova, zemljom vladaju zli duhovi.

- Zato su tu Babari, koji svojim sabljama, zvonima i svojim strašnim izgledom, teraju sve te loše i nečiste sile - objašnjava Simo Najdoski, iz Udruženja Makedonaca "Vardar".

Babari ili Vasiličari se kreću u povorkama. Deo povorke su i muškarci obučeni u crnu i belu odeću, koja simbolizuje mladu i novu, odnosno staru godinu koju treba ispratiti.

- U Babarima su samo muškarci. Uopšte žene ne učestvuju. Samo muškarci. Te žene su preobučeni muškarci. Ne znam zašto, verovatno je jedan od razloga i to što su pesme dosta slobodne i bezobrazne. Možda je to jedan od razloga. Ili je u ono vreme pre dve hiljade godina bilo uobičajeno da muškarci vode priču - kaže Najdoski.

Da se ovaj stari običaj ne bi zaboravio, a tradicija Makedonaca nastavila da živi na prostorima Južnog Banata, Udruženje "Vardar" je organizovalo i prigodan kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali najmlađi Kačarevci. Dok ne stasaju dovoljno. Neko za Babare, a neko za kuću i pripremu novogodišnje trpeze.