Vakcinacija je najbolja preventiva

PANČEVO, 4. avgust 2018. (TV Pančevo) – U Srbiji će 3. septembra u školu krenuti oko 65.500 dece. Polazak u prvi razred podrazumeva i primanje vakcina, najbolje preventive infektivnih oboljenja. Zbog čega je važna imunizacija dece, za RTV Pančevo objasnila je dr Slađana Tomić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

Zakonom o zaštiti stanovništva propisana je obavezna imunizacija dece pred polazak u školu. U školske klupe širom Srbije, 3. septembra sešće oko 65.500 dece .

Za roditelje, koji ne vakcinišu decu, predviđena je kazna od 30.000 do 150.000 dinara.

Epidemije morbila u Srbiji, prva posle 25 godina uzrokovana padom obuhvata MMR vakcinom, imala je za posledicu više od 4.800 obolelih i 15 smrtnih ishoda od oktobra 2017. do maja 2018. godine.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je da se dostigne i održi bar 95 odsto obuhvata na nivou celokupne populacije dece koju prema definisanom uzrastu i kalendaru treba vakcinisati radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija, trajnih oštećenja i smrtnih ishoda.

Iako je imunizacija najbolja preventiva infektivnih oboljenja, i dalje ima roditelja koji ne žele da im deca pred polazak u prvi razred prime vakcine.

Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je prošle godine 1.056 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu