Umeren boravak na niskim temperaturama

PANČEVO, 9. januar 2017. (TV Pančevo) – Oprez tokom niskih temperatura ako boravite napolju! Adekvatno se obucite, jer do promrzlina može lako doći, upozoravaju lekari. Najugroženja su deca koja dugo borave na snegu, ali i osobe u alkoholisanom stanju.

I naglo zahlađenje takođe ima uticaja na naše zdravlje. Posebno na krvne sudove, koji su na hladnoći manje elastični. Zato je opasno da naglo iz tople prostorije izađemo na temeprature u dubokom minusu, upozoravaju lekari.

- Jako je bitna funkcija gornjih respiratornih puteva odnosno sluzokože. Ti putevi moraju da budu otvoreni, sluzokoža mora da ima svoju funkciju. Ukolko je nos iz nekih razloga zapušen, a na to utiču promene temperature i sluzokoža nema tu svoju funkciju odbrambenu onda mnogo lakše se virus prenosi. Higijena ruku je izuzeno važna – rekao je dr Miroslav Tepšić načelnik Hitne pomoći.

Temperature koje su se tokom prethodnih dana spuštale i do -17 upozoravaju nas da se adekvatno obučemo i ne boravimo dugo napolju, jer promrzline mogu lako da nastanu ističe doktor Tepšić.

- Dešavaju se promrzline i kada temperatura nije ekstremno niska iako je -5 ukoko su nam čarape vlažne i deo odeće vlažan iako duže boravimo napolju. Možemo da dobijemo promrzline i u takvim situacijama. Moram da naglasim da nažalost kategorija ljudi u alkoholisanom stanju koji mogu veoma brzo da zadobiju promrzline a dese se i situacije gde će taj boravak napolju da završi i smrtnim ishodom – dodao je dr Miroslav Tepšić.

Tokom ledenih dana, ukoliko boravite napolju, potrebne su vam adekvatna obuća i odeća. A ukoliko ulazite iz šetnje u kuću, onda je važno ne izlagati ruke i noge grejnim telima.