Ultrazvučni pregledi na Onkologiji

PANČEVO, 9. oktobar 2017. (TV Pančevo) - Od kada je Onkološko odeljenje Opšte bolnice dobilo ultrazvučni aparat, pregledan je veliki broj pacijenata. Ranije su se pregledi radili na drugim odeljenjima kada su aparati slobodni, a sada na Onkološkom odeljenju ultrazvučnu dijagnostiku radi pet lekara.

Zahvaljujući ultrazvuku koji se nalazi u ordinaciji na Onkološkom odeljenju, lekar može pacijentu odmah da uradi snimanje, ukoliko je neophodno za postavljenje dijagnoze ili da bi ustanovio da li je bolest napredovala ili se povukla. Zahvaljujući novom ultrazvuku, pacijentima se svakog dana rade ultrazvučni pregledi.

- Veliki broj pacijenata je već pregledan. Od januara do početka avgusta urađeno je 6000 ultrazvučnih pregleda na Onkloškom odeljenju. Kompletna onkološka problematika se obrađuje u našoj službi. Onkološke pacijente pratimo na tri meseca u prvoj godini, nakon godinu dana na šest meseci i radimo ultrazvuk do pet godina. Nakon pet godina oni prelaze na godišnje preglede - rekla je dr Verica Milić Savić, onkolog.

Na Onkološkom odeljenju Opšte bolnice nema pauze. Lekari i medicinske sestre žele na svaki način da pomognu pacijentima da što laše prebrode teške trenutke i da odmah dobiju neophodnu terapiju.

- Trudimo se da pacijenti što manje čekaju. Čekanje im stvara veći stres i razmenjuju iskustva međusobno, koja ne znače mnogo jer svaki pacijent je pacijent za sebe. Svako drugačije podnosi hemioterapiju. Iskustva ne treba da budu pravilo - objasnila je dr Milić Savić.

Doktorka Verica Milić Savić kaže da je onkološkim pacijentima neophodan psiholog da lakše prevaziđu teškoće u svojoj bolesti. Za sada razgovor obavlja onkolog, ali radi se na tome da uskoro na ovom odeljenju bude i psiholog.