U Pančevu bez obolelih od malih boginja

PANČEVO, 19. mart 2017. (TV Pančevo) – U Srbiji nema epidemije obolelih od malih boginja. U Pančevu, prema rečima doktorke Svetlane Jovanović kordinatorke za imunizaciju, u poslednja tri meseca nije bilo slučajeva malih boginja.

U Rumuniji već mesecima vlada epidemija malih boginja. Prema podacima Nacionalnog centra Rumunije za praćenje bolesti, skoro tri hiljde petsto građana u Rumuniji zaraženo je malim boginjama, a umrlo je 17 osoba. Reč je o ljudima koji se nisu vakcinisali protiv malih boginja. Takođe u Mađarskoj, tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije, izbila je epidemija. Epidemiolog Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Dragana Dimitrijević, izjavila da u poslednjih deset dana nisu registrovani novi slučajevi obolelih od malih boginja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je da nema mesta panici i da se iz dana u dan prati sve što se dešava u Srbiji i u našem neposrednom okruženju.

Kordinator za imunizaciju u Pančevu doktorka Svetlana Jovanović istakla je da je epidemiološka situacija u Pančevu mirna i da nema obolelih od malih boginja. Ona takođe ističe da je veoma važno i da deca prime vakcinu protiv malih boginja.

2015. godine usvojen Zakon o zaraznim bolestima kojim su propisane i kazne u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu.