Tribina protiv narkomanije i u Novom Selu

PANČEVO, 7. decembar 2017. (TV Pančevo) – Udruženje sportista i ljubitelja sporta "Srpska Sparta" nastavlja sa organizovanjem tribina protiv narkomanije. U Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin” u Banatskom Novom Selu, održali su tribinu za učenike od petog do osmog razreda.

Zoran Stavrevski počasni predsednik Sparte, rekao je da su neophodne tribine u naseljenim mestima jer je droga podjenako opasna kako u gradovima tako i u manjim sredinama. Učesnici tribine bili su sportisti, profesori i lekari.

- Prenosimo poruku i ovo je preventiva da ne pokleknu tim izazovima jer je pao kriterijum starosne granice. Nekada su bili srednjoškolci ugroženi, sada se to pomerilo na osnovnu školu. Želimo da ih upoznamo sa opasnostima koje ih očekuju u školi, dvorištu, ali posle i u srednjoj školi toga će biti. Neophodno je da spremni dočekaju taj period i na toj preventivi radimo već 12 godina. Smatramo da je sport prava stvar jer se deca izgrađuju, imaju zdravu ličnost, imaju svoj stav, biće društveno-radno-korisni za našu zajednicu. Sport je zdrava sredina bez obzira kojim se sportom bave, da imaju svoje idole poput Novaka Đokovića, vaterpolista, košarkaša, odbojkaša - to neka im budu idoli. Ako ne, neka budu rekreativci i to je dobro, samo neka budu u sportu - objasnio je Stavrevski.

Srpsku Spartu čine ljudi koji promovišu zdrave stilove života i sport, a to je ono što bi trebalo da bude uzor mladima, odnosno školarcima.

- Đaci nisu bili u prilici do sada da se edukuju u borbi protiv narkomanije što mislim da je jako korisno za decu pošto sve više slučajeva ima u narkomaniji. Tu su nam deca od petog do osmog razreda za koje mislimo da je najbitnije sada da čuju o borbi protiv narkomanije - naveo je Lazar Marinel, nastavnik fizičkog vaspitanja.

- Kao Mesna zajednica, trudimo se da u svim segmentima poboljšamo uslove života i rada naših meštana. Ovom tribinom naše najmlađe i najdraže članove društva - decu - upućujemo u dešavanja o narkomaniji. Verujem i nadam se da nije toliko izražena na selu kao u velikim gradovima, ali ipak, nije loše decu pravovremeno obaveštavati kakve sve traume i posledice mogu izazvati korišćenje narkotika i upotreba istih - izjavio je Nedeljko Topić, predsednik MZ Banatsko Novo Selo.

- Tema tribine je borba protiv narkomanije. Govorila sam o narkomaniji o vrstama droga o uticajima droga na organizam. To su samo štetni uticaji koji mogu biti i akutni - koji odmah nastaju po uzimanju droge i hronični - koji nastaju nakon dužih upotreba droge. Naš cilj jeste da sprečimo mlade da dođu u situaciju da konzumiraju drogu, da im ukažemo na štetnost uzimanja droge. Takođe, želimo da im promovišemo zdrave stilove života - istakla je Tanja Mrđan, lekar Hitne medicinske pomoći Pančevo.

Tribina je organizovana u saradnji sa pančevačkom Službom hitne medicinske pomoći, Mesnom zajednicom Banatsko Novo Selo, Domom kulture "Treći oktobar", Osnovnom školom "Žarko Zrenjanin" i Agencijom za obezbeđenje "Sfinga". "Srpska Sparta" nastaviće sa organizovanjem tribina protiv narkomanije i u drugim naseljenim mestima.