Tradicionalno druženje vezilja

PANČEVO, 14. april 2018. (TV Pančevo) – Vezilje Slovačko-kulturno prosvetnog društva Đetvan u sredu 11. aprila organizovale su tradicionalno druženje žena iz raznih udruženja i kulturno-umetničkih društava iz Pančeva i okoline.

Ovo tradicionalno druženje počelo je neočekivano, bez struje, ali to nije uticalo na dobro raspoloženje svih žena koje su taj dan došle u Slovačko-prosvetno društvo da se zabave.

Iza ovih žena stoje godine i godine druženja. U početku su to bili jednogodišnji susreti Slovakinja, Madjarica i žena iz Gornjeg grada a danas se to proširilo i na ostala udruženja iz okoline Pančeva.

Svako druženje se razlikuje po tome u kojem udruženju ili KUD je organizovano , ali svaka žena se trudi da organizacija bude na nivou i da se u najboljem svetlu predstavi rad i trud žena vezilja, kultura i tradicija.

Slovakinje su ovom prilikom postavile izložbu svojih ručnih radova koje su na susretima svake nedelje vezle kao i tkane stvari koje su u zimskim mesecima učeći i tkale na razboju. Kada je svetlo zasijalo muzičari su zasvirali i zapevali i atmosfera se poboljšala, prisutne žene odmah su zaigrale.

Pored slanih i sladkih tradicionalnih slovačkih specijaliteta bila je organizovana i bogata tombola za sve.