Što su to crne rupe?

PANČEVO, 9. avgust 2018. (TV Pančevo) – Crne rupe su oblast u svemiru u kojima je gravitacija toliko jaka da čak ni svetlost ne može da “pobegne” njenom privlačenju. Kako one nastaju, kao i koji su najpoznatiji mitovi vezani za ova nebeska tela razjašnjavamo sa Brankom Simonovićem iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Crne rupe su jedini objekti u svemiru sa toliko moćnom gravitacijom sposobnom da usisaju čak i svetlost. Kada se neka tela nađu u blizini crne rupe ona ih privlači i uvlači u sebe. Opšta teorija relativnosti crnu rupu opisuje kao mesto u kome je prostor-vreme beskonačno zakrivljeno, odnosno sve je usporenije u odnosu na naše vreme.

Crne rupe mogu biti bilo koje veličine. Nastaju kada nebesko telo određene mase, odnosno dovoljno veliko, se rasprši, jer je njegov vek postojanja završen. Svemir je prepun crnih rupa kako manjih masa (stelarne crne rupe), tako i ogromnih (supermasivne crne rupe) koje se nalaze u centrima skoro svih galaksija.

Ljudi često smatraju da su crne rupe usisivači prostora i materije. One, zapravo, uvlače nebeska tela koja se nađu u njihovoj blizini. Međutim, njihovo gravitacijsko delovananje isto je kao i kod bilo koje zvezde. Jedina razlika je njihovo gravitacijsko polje koje je dosta snažnije i širi se mnogo šire u prostor.

Granica između crne rupe i ostatka svemira naziva se horizont događaja. Sve što pređe horizont događaja, odnosno uđe u crnu rupu izgubljeno je zauvek. Šta se tačno dešava posle, naša nauka možda nikad neće otkriti.