Terapija po preporuci specijaliste

PANČEVO, 16. maj 2018. (TV Pančevo) – Na koliko meseci će hroničnim pacijentima biti prepisana terapija, odnosno ispunjen elektronski recept, zavisi od dijagnoze i preporuke lekara specijaliste. Za određene hronične bolesti lekovi se propisuju najduže na šest meseci.

Prošlo je nešto više od mesec dana od kada je u pančevačkom Domu zdravlja uveden elektronski recept. Posle uhodavanja izabarnih lekara i farmaceuta, pacijenti s hroničnom terapijom polako se uhodavaju da za svoju terapiju odlaze u apoteku i ne moraju svakog meseca kod svog izabranog lekara po recept. Međutim, zavisno od dijagnoze, lekari lekove prepisuju na više meseci.

- Insulini ne idu na produženje, kao i onkološka terapija i antibiotici, sve ostalo ide do šest meseci. Ono što je bitno je da izabrani lekar ne prepisuje po svom sudu već po nalogu lekara specijaliste. Veoma je važno da pacijenti znaju da na osnovu mišljenja svog urologa, endokrinologa, kardiologa izabranilekari mogu samo prepisati terapiju dokle važi mišljenje lekara specijalista - kaže dr Tanja Aleksić, načelnica Opšte medicine.

Ono što je obaveza lekara specijaliste je da posle obavljenog prvog pregleda pacijentu zakaže kontrolni pregled tako da više nema vraćanja bolesnika kod izabranog lekara po novi u put i zakazivanje. Zahvaljući elektronskom receptu biće smanjene gužve i pacijenti ne moraju da svakog meseca dolaze po svoju terapuju u ambulantu već lekove podižu u apotekama.