Svetska nedelja dojenja

PANČEVO, 03. avgust 2018. (TV Pančevo) – Od 01. do 07. avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja. Majčino mleko je najbolja i najpotpunija hrana koju dete može da dobije, a prednosti su mnogostruke za oboje. O prednostima dojenja pričali smo sa Jelenom Mitić, glavnom sestrom polivalentne patronaže Doma zdravlja Pančevo.

Dojenje je prirodni nastavak trudnoće i predstavlja najčvršću vezu između majke i deteta do kraja života. Prva nedelja posle porođaja jeste najnapornija, ali to je ulog za budućnost, koji se i te kako isplati ističe Nataša Aleksić, majka dvoje dece.

Kao glavni uzrok odustajanja naveden je bol, međutim postoji i dosta mitova vezanih za dojenje, koje je samo po sebi kod svake žene individualno.

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja svakodnevno vodi računa o novorođenčadima i pomaže majkama u prvim mesecima nakon porođaja.

Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u više od 170 zemalja sveta, čiji je cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta. Prednosti dojenja su višestruke za dete, ali i za majku. Naučno je dokazano da majke koje doje ređe oboljevaju od karcinoma dojke.

Majčino mleko je savršen miks vitamina, proteina i masti koje su svakoj bebi neophodne za pravilan rast i razvoj u prvim danima života ali kod nekih žena prevlada strah i odlučuju se za dohranu.

U proteklih par godina unapređen je rad pančevačke patronažne službe. Dva nova službena vozila kao i bicikl za svaku patronažnu sestru, kojih trenutno ima 16, finansirana su od strane Grada Pančeva.