Sve više maloletnika konzumira alkohol

PANČEVO, 14. maj 2018. (TV Pančevo) – U Srbiji je pijanje alkoholnih pića postalo društveno prihvatljivo ponašanje. Nažalost, podaci koje je sproveo Institut za Javno zdravlje „Batut“ na teritoriji Srbije za učenike osnovnih škola petog i sedmog razreda i za đake prvog razreda srednje pokazuju da se konzumiranje alkohola pojavljuje već u devetoj godini a najveći broj dece svoje prvo piće popije do 14 godine.

U poslednjih nekoliko godina skoro da je postalo normalno da svaki izlazak mladih, proslava rođendana ili položenog ispita bude propraćen velikim količinama alkohola. U Srbiji, prema istraživanju Instituta za zaštitu zdravlja ,,Batut” oko 50% mladih povremeno pije alkoholna pića, 20% se povremeno opija, a njih 7% redovno pije.

- Starosna granica konzuniranja alkohola je sve niža i imamo decu sa devet godina koji su konzumirali alkohol. Prema istraživanjima, najveći broj dece alkohol proba sa 14 godina. Istraživanje je pokazalo da deca ne razmišljaju koliko je alkohol štetan po njihovo zdravlje. Oni daleko više razmišljaju da li će imati problema sa policijom ili da li će imati mamurluk a ne o kasnijim posledicama - rekla je dr Ljilja Lazić, direktorka Zavoda za Javno zdravlja.

Prema podacima Batutovog istraživanja devet od deset adolescenata bar je jednom u životu popilo jedno ili više alkoholnih pića. Na pitanje da li lako mogu da dođu do alkohola iako je zakonom prodaja alkohola u ugostiteljskim obektima i trgovinama zabranjena osobama koje nisu punoletne, mladi relativno lako dolaze do alkohola.

- Više od polovine anketiranih je reklo da lako može da kupi alkohol i to koji želi. Takođe više od jedne trećine je reklo da je alkoholno piće pilo u ugostiteljskom objektu i znači da im je i to bilo dostupno - objasnila je dr Lazić.

Opijanje mladih najučestalije je tokom vikenda što pokazuju i podaci Službe Hitne pomoći jer često na javnom mestu intervenišu zbog preteranog opijanja a neki i završe u Hitnoj zbog preteranog konzumiranja alkohola.

- To je akutno trovanje alkoholom - objasnila je dr Lazić.

Važno je da roditelji usmeravaju decu, kontrolišu ih i pokušaju da ih odvrate od alkohola, jer u kasnijem životnom dobu stvara se zavisnot koja kasnije narušava zdravstveno stanje osobe ali i zbog prekomernog unošenja alkohola dolazi do promene ponašanja osobe i pati cela porodica.