Snalaženje u prirodi "Savinih" petaka

PANČEVO, 11. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Osnovna škola "Sveti Sava" organizovala je za đake petog razreda orijentiring u prirodi. U Narodnoj bašti, pet razreda, koji broje 126 đaka, oprobalo se u ovom sportu.

Orijentiring je sastavni deo časa fizičkog vaspitanja. Spada u obavezni deo aktivnosti koje učenici Osnovne škole "Sveti Sava" imaju od ove godine, rekla je Dragana Stojnić, nastavnica fizičkog vaspitanja.

- Doveli smo petake, pošto su oni prvi koji se bave ovim sportom od ove godine. Ovo je generacija koja je prvi put probala u okviru našeg školskog dvorišta uz pomoć Saveza za orijentiring grada Pančeva orijentiring i tada su dobili saznanja o ovom sportu. Sada smo kao obaveznu aktivnost izabrali ovaj sport i došli da uradimo na ozbiljnijem nivou - objasnila je Dragana Stojnić.

Snalaženje u prirodi, traženje određenih kontrolnih stanica uz pomoć mape koju su dobili, obeležavanje i vraćanje za što kraće vreme na početak je glavni zadatak.

- Zanimljivo je zato što je baš veliki prostor.

- Mislim da je zabavno, nikad ovo nismo radili, pa danas probamo nešto novo.

- Ovo smo radili do sada u školi, a Narodna bašta je velika, pa je vrlo zabavno.

- Imamo karte i kartončiće i tražimo brojeve. Trčite, imate kartu na kojoj piše gde se šta nalazi, a na kartončiću zapisujemo brojeve. Imali smo orijentiring u školi i trajao je tri sata.

Marina Malenov, trener orijentiringa, smatra da je snalaženje u prirodi nešto što treba savkom čoveku tokom celog života. Ona je istakla da će se deca upoznati sa osnovama ovog sporta, a koga zanima više, imaće prilike da čuje sve što ga zanima.

- Došli smo ovde da predstavimo orijentiring. Koncipirali smo tako da je namenjen svoj deci; posebno se takmiče dečaci, posebno devojčice. Cilj je da uz pomoć karte pronađu sve stubiće koje smo stavili u Narodnoj bašti. Cilj ovog sporta je da trčeći i upotrebljavajući motoričke sposobnosti pronađu sve kontrole za što kraći period. Ovde tražimo test sposobnosti - koliko mogu da se snađu u prirodi - koliko im funkcije mozga rade, koliko su spretni na terenu prilikom trčanja, kolika im je kondicija, kakva je tehnika trčanja. Ta četiri elementa su bitna da bi se uspešno savladao ovaj sport.

Orijentiring je poznat decenijama, ali se malo priča o njemu. Malo dece uopšte ima predstavu šta se konkretno radi u ovom sportu, čemu orijentiring doprinosi, ali upravo praktičnom nastavom deca će biti u prilici da upoznaju i ovaj sport.