San - ključni faktor za ljudsko blagostanje

PANČEVO, 19. mart 2017. (TV Pančevo) – Poremećaj sna može se kod dece javiti u najranijem uzrastu. Nije mali broj roditelja koje pedijatri upute kod dečijeg psihologa u Domu zdravlja, kako bi rešili problem spavanja kod svog deteta.

San je važan faktor za ljudsko blagostanje, a ima direktan uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje kako odraslih, tako i dece. San je potreba, ali često je ugrožen zbog loših navika savremenog života. Većina nas zna da nam je neophodno bar šest sati kvalitetnog sna, međutim nove teorije pokazuju da naš mozak aktivno spava mnogo kraće.

- U novim savremenijim psihološkim studijama, kao što je teorija sistema, ističe se da je našem mozgu treba jako malo vremena da se oporavi ili uspostavi tu neku energetsku ravnotežu. Smatra se da je to vreme od 45 minuta do dva sata .Pitanje šta se dešava sa onih ostalih pet do šest sati. Eksperimentima je utvrđeno da se to vreme nekoristi za obnavaljanje energetske efikasnosti organizma , već za uspostavljanje fleksibilnosti sistema odnosno mozga.Kako bi smo rekli mozak se samo jedno vreme odmara ostalo vreme se dogovara šta će raditi u budućnosti.Da li je ono što je urađeno u prošlosti dobro ili ne.

Problem sa spavanjem može se javiti i u najranijem detinjstvu pa roditelji često dovode decu kod psihologa.

Javlja se oko druge, treće godine života dok se ne uspostavi ritam spavanja, dolazi do premećaja sna i deca vrlo često zamene dan za noći i vrlo često se roditelji obraćaju sa takvim problemom psihologu. Drugi problem koji se tiču spavanja su noćni strahovi kod dece i koji često uplaše roditelje, takođe se zbog toga obraćaju psihologu. To su problemi za koji kažemo da su razvojno normativni i očekivani na nekom uzrastu i uglavnom prođu bez intervencija.

Zdrav san je neophodan za normalan rast i razvoja dece. Poslovica kaže “u snu dete raste”. To je zapravo tačno. Pokazalo se da hormon rasta “radi” najbolje dok deca spavaju. Spavanje je bitno i za normalan razvoj intelektualnih funkcija deteta. Poremećaj sna, pospanost i nesanica su globalne epidemija koje prete zdravlju i kvalitetu života, tvrde stručnjaci.