Roj meteora Perseida u noći između 12. i 13. avgusta

PANČEVO, 11. avgust 2018. (TV Pančevo) – Leto je godišnje doba u kom možemo uživati u suncu tokom dana, ali i u neobičnim astronomskim pojavama tokom noći. Pored pomračenja meseca ovog leta bićemo u prilici da vidimo roj meteora Perseida u noći između 12. i 13. avgusta.

Sazvežđa se mogu podeliti na : prolećna, letnja, jesenja i zimska. Tokom leta u prilici smo da vidimo izvandredna sazveždja, ali i fascinantne pojave. Na istočnom delu neba, u suton se vidi takozvani .„Letnji trougao“. To nije nikakvo sazvežđe, već zvezdano obeležje, koje se sastoji od tri sjajne zvezde iz tri različita sazvežđa.

Severnjača je zvezda u sazveđžu „Malog medveda“ smeštana iznad severnog pola zbog čega služi kao kompas. Specifična je i po tome što „kroz nju“ prolazi zamišljena osa oko koje se rotira planeta Zemlja, a na zvezdanom nebu možemo je naći na vrlo jednostavan način.

Još jedna zanimljiva pojava koju možemo videti na letnjem nebu je meteorski roj Perseida, koji se dešava svake godine polovinom avgusta. U noći izmedju 12. i 13. avgusta doživeće svoj vrhunac kada ćemo biti u prilici da vidimo "zvezde padalice" u većem broju.

Da bi smo videli ovu izvanrednu pojavu moramo otići van grada gde nema svetlosnog zagađenja.

Ukoliko ste ljubitelj astronomije preporučujemo vam da ne propustie ovu pojavu i budete veoma strpljivi kako bi videli roj zvezda.